HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
MESİAD, NÜKLEER DEĞİL, TURİZM İSTİYORUZ


13 Mayıs 2011 Cuma 12:27

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) 12 Haziran genel seçimlerine sayılı günler kala yayınladığı bir raporla Mersin’in tarım, turizm, ulaştırma, spor ve kentsel yaşam alanlarında yaşanan sorunlara dikkat çekti, siyasi partilere ve milletvekillerine önerilerde bulundu.

 

 

Raporun içeriğini değerlendirenMESİAD Başkanı Ali Doğan,

 

Mersin’in yaşanır dünya kenti olması için fikir ürettiğini, bu fikirleri projelere dönüştürdüğünü anlattı. Doğan, “Mersin’in sorunlarının tespiti ve çözümü için, Mersin’in bütün kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapılarak yıllarca uğraş verilmiştir. Bu yeni dönemde de bu işbirliğine daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Mersin’de yaratılan fikri platform; önemli projeler üretmiştir. Bu projelerin hayata geçmesi için kurumlar arası işbirliği her zamankinden daha güçlüdür. 21.yüzyıla girerken Mersin önemli avantajlara sahiptir. 2013 Akdeniz Oyunları’nın Mersin’de yapılacak olması bu avantajların sadece biridir. Yıllardır süren tartışmalardan, kurumlar arası güç ve fikir birliğine geçilmiş, ortak organizasyonlar oluşmuş ve geleceğe ilişkin umutlar yaratılmıştır” dedi.  

Hazırladıkları raporda, yıllardır üzerinde çalıştıkları bazı projeleri milletvekili adaylarının dikkatine sunduklarını kaydeden Doğan, “Bu raporumuz Mersin Milletvekili adaylarımızın seçim çalışmalarına katkı sağlaması ve seçilip Mersin Milletvekili olarak TBMM’ne gittiklerinde bu projelerin hayata geçirilmesinde uğraş vermesi için hazırlanmıştır” görüşünü dile getirdi.

 

Ticaret ve turizm

     

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği’nin milletvekili adayları için hazırladığı raporun ilk bölümünde Mersin’in ticaret potansiyeline ve bu alanda yapılması gereken projelere dikkat çekiliyor.

GAP bölgesi ile Konya Ovası’ndaki sulama ve tarımsal üretim yatırımlarının Mersin Limanı ile proje aşamasındaki Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın önemini artıracağının öngörüldüğü raporda Mersin’in Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının toplanma ve dağıtım merkezi olacağı kaydedildi. Raporda “Bu önemli projelerin hayata geçirilmesinde Mersin ve bölge milletvekillerinin ana aktör rolünde olması gerekmektedir” denildi.

MESİAD raporunda turizm konusuna da geniş yer ayrıldı. Bu bölümde en çok üzerinde durulan konu ise ‘Tarsus-Kazanlı Kıyı Kesimi Turizm Projesi’ ile havaalanı projesi oldu.

Turizm Mersin için hayati önem taşıyan bir sektördür. Önemi ve önceliği doğal potansiyelinin yüksek oluşundan kaynaklanmaktadır. Turizm Türkiye ortalamasının 2 katı olan kentimizdeki işsizliğin çözümünde çok temel bir çözücüdür” denilen raporda,         Tarsus-Kazanlı Kıyı Kesimi Turizm Projesi’nin 4 bin kişiye iş olanağı sağlayacağı ileri sürüldü.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Mersin’de turizmin gelişmesinde amiral gemisi rolünü üstlenecek olan bu projenin hayata geçirilmesi için gerekli tüm çalışmaların hızla tamamlanması için başta Mersin milletvekilleri olmak üzere bölge milletvekillerinin de yoğun çaba harcaması gerekmektedir. Çukurova uluslararası kargo ve yolcu havalimanın tamamlanması ile bölgemize, tarımda, turizmde, ticarette, lojistikte büyük bir ivme kazandıracaktır. Ayrıca uluslar arası uzun menzilli uçuşlarda aktarma havalimanı olma özelliği ile ülke ekonomisine sağlayacağı katkı da düşünüldüğünde Mersin ve bölge milletvekillerinin bölgemiz için çok önemli olan bu projenin hızla tamamlanması için ortak gayretleri etkili olacaktır.”

MESİAD raporunda ayrıca inanç turizmi, ören yerlerinin restore edilmesi, kongre turizmi, ilin batı kesimlerindeki turizm alanlarının değerlendirilmesi, yat limanları, yayla ve kış ve turizmi, Akdeniz Oyunları konularında da öneriler yer aldı.

 

SAHİLLER, NÜKLEERE FEDA EDİLMEMELİ’

 

MESİAD’ın Mersin Milletvekili adayları için hazırladığı raporda, nükleer santral projesiyle ilgili eleştiriler de yer aldı. Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin onaylandığı günden bugüne bu konuda resmi bir açıklama yapmayan MESİAD raporun ilgili bölümlerinde şu ifadelere yer verdi:

321 kilometre uzunluğunda eşsiz doğal güzelliği ile dünyada turizm yatırımcıların gözdesi olmaya en büyük aday Mersin sahilinin, turizmde önü kesilerek nükleer santrale feda edilmemesi gerekmektedir. Mersin’de önemli sektör olan turizm sektörü nedeniyle bölgemizde nükleer santral yapılmasının doğru olmayacağına inanıyoruz. Tercihimiz turizmdir. Bu nedenle bölgemizde nükleer santrale ‘hayır’ diyoruz. Çünkü Anadolu’nun değişik coğrafyasında, turizm değerlerini barındırmayan ve doğaya zarar vermeyecek alanlarda nükleer santral kurulması mümkündür. Akkuyu’da yapılması düşünülen nükleer enerji santralinin ihaleye çıkan bu güzide koyda asgari 20 bin yatak kapasiteli büyük turizm kompleksi yapılabilir. Bilindiği gibi turizm, ithal girdisi olmayan, ülkemize döviz girdisi sağlayan önemli bir sektördür. Öyle bir sektör ki sadece kendisine değil 50’ye yakın sektörün tedarikçisi olması konumuyla da ülkemiz ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır.

Ayrıca ilimizin en büyük sorunu olan işsizliğe de çözüm bulabilmektedir. Şöyle ki bu 20 bin yatak kapasiteli turizm tesisleri yapıldığında 10 bin insanımıza iş imkanı sağlamış olacağız. Turizm hassas bir sektördür. Tüm çevre sorunları ele alınıp çözülmediği müddetçe turizm gelişmesi mümkün değildir.”

 ‘KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI, LOJİSTİK MERKEZ KURULMALI’

 

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) raporunda yer alan bazı başlıklar şöyle:

Mersin Lojistik Merkezi: Lojistik var olan ticaretin aktarma, taşıma ayağıdır. Ticaretle birebir ilişkili olarak, ticaret canlanmadıkça taşımacılığın da canlanması mümkün değildir.Mersin’de lojistiğinin gelişmesinin dinamosu olan limanımızın özelleştirilmesi önemli bir fırsat yaratmıştır. 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda işaretlenen, Arpaçsakarlar Beldesi’nin doğusundaki Lojistik Merkez Projesi süratle hayata geçirilmelidir.

ORGANİZE SANAYİ:

Verimli tarım arazileri üzerinde yapılaşan sanayi tesislerinin önüne geçilmesi ve sanayide sinerji yaratılarak ortak çözümler üretilmesi, enerjinin daha verimli ve ucuz maliyetle kesintisiz kullanılması açılarından bakıldığında; sanayi tesislerinin organize sanayi bölgelerinde toplanmasının ne derece önemli olduğu görülmektedir. Bu kapsamda yatırımcıların önünün açılması için Organize Sanayinin 2. ve 3. etaplarının dışında aynı yönden kuzeye doğru otobana kadar olan arazilerinde Organize Sanayi Bölgesi olarak planlanması gerekmektedir.

 

MERSİN DÜNYA TİCARET MERKEZİ:

 

Mersin Lojistik Merkezi’nin yarattığı ticari potansiyeli daha da geliştirerek tamamlayacak Mersin Dünya Ticaret Merkezi’nin de kurulması gerekir. Mersin Dünya Ticaret Merkezi; Liman, Serbest Bölge ve Lojistik Merkezi, Otoban ve Mersin-Adana Kara yolunun kesiştiği yerde, Ticaret Bölgesi olarak gelişen Doğu Mersin’de olmalıdır.

 

KENT İÇİ TRAFİK AKIŞI:

 

Mezitli girişinden Doğu çıkışı olan Hal, Serbest Bölge ve Liman çıkışının kesiştiği göbeğe kadar tam 25 adet olan ışıklarda, sabah işine, akşam evine dönen insanlarımız yarım saati geçen bir zaman kaybına ve sıkışık trafikteki ruhsal sıkıntıya uğramaktadır. Akdeniz’e yatay ve dikey giden yolların kesiştiği tüm ana yollar battı çıktı ve üst geçit yollarla trafiğin birbirini engellemeyecek şekilde yeniden projelendirilerek yapılandırılması Mersin kent merkezine yeni ve modern bir görünüm vermesinin yanında kent içinde yaşayan halkımızın trafik psikosunu çözecektir.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM:

 

Mersin’in varoşlarında halktan soyutlanmış gibi yaşayan, evi, yerleşim yeri alt yapısı ve diğer hizmetlerin uygun olmadığı ortamda yaşamını idame ettirmek zorunda kalan vatandaşlarımıza, soyutlanmış ve yalnız olmadıkları iyi anlatılarak, alt yapısı tamamlanmış, okulu, sağlık hizmeti, spor tesisleri, park alanları olan sosyal yerleşim projelerine katılmaları sağlanarak TOKİ projelerinin hayata geçirilmesinde milletvekillerimize büyük görevler düşmektedir. 12 Mayıs 2011 Perşembe 12:02





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA