|
Ayhan Barut "Bilimsel, laik ve nitelikli eğitim istiyoruz"
|
|
28 Haziran 2019 Cuma 09:02
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, adeta yaz-boz tahtasına döndürülen eğitimin felç edildiğini belirterek, bilimsel, laik ve nitelikli bir eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Ayhan Barut, eğitim ve öğretimin tüm paydaşlarıyla birlikte katılımcı bir yönetim anlayışının esas alınmasını istedi.
|
|
"EĞİTİM FELÇ EDİLDİ"
Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk'un yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) soru önergesi sunan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemizin eğitim öğretim hayatı AKP iktidarları ile adeta bir yaz-boz dönemi yaşamaktadır. 7 bakan ve onlarca sistem değişikliği ile birlikte eğitim öğretim sistemimiz adeta felç edilmiştir. Uygulamada müfredattan eğitim metaryallerine, öğretmenlerden velilere, okul aile birliklerinden sendikalara, bütün eğitim öğretim paydaşları görmezden gelinmiş, AKP yöneticileri tarafından dikkate alınmamıştır. Bu yönetim anlayışı ile okullarımızda öğrencilerimiz sınavdan sınava koşturulan bir duruma sokulmuştur. Gelen her bakan kendine özgü bir eğitim ve sınav sistemi uygulamaya koymuştur. Bunun sonucu özellikle ortaöğretim döneminde LGS, OKS, 3lü SBS, tek SBS, TEOG ve LGS olmak üzere 6 kere yenilenen sınav sistemi olmuştur."
LGS'Yİ ANLATTI
Son olarak bu dönem için 1 Haziran 2019 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaöğretim 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yapıldığını anımsatan Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"Sınavda, öğrencilere sorulacak sorularda 8'inci sınıf öğretim programlarının esas alınacağı duyurulmuştu. İki oturum olarak düzenlenen LGS sınavı, iki bölüm halinde ve aynı gün uygulanarak, öğrencilere çoktan seçmeli toplam 90 soru soruldu. Birinci oturumda, 8'inci sınıf Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden, ikinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimlerinden sorular yöneltildi. Sınavın birinci bölümündeki 50 soruluk sözel alan için 75 dakika süre verilirken, ikinci bölümdeki 40 soruluk sayısal alan testine de 80 dakika süre tanınmıştır. Öğrenci ve velilerin büyük emek ve çaba göstererek hazırlandıkları LGS sınav sonuçları 24 Haziran'da açıklandı. Her sınav sonucu öğrenci ve veliler ile okul ve öğretmenler açısından değerlendirilmesi gereken sonuçlar doğurduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı ve AKP yöneticileri açısından da bir sonuç doğurmaktadır. Bu çerçevede bilimsel, laik ve nitelikli bir eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı'nı göreve çağırıyoruz. Eğitim ve öğretimin tüm paydaşlarıyla birlikte katılımcı bir yönetim anlayışının esas alınmasını istiyoruz."
YANIT BEKLEYEN SORULAR
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, TBMM'ye sunduğu önergede şu sorulara yanıt aradı:
"1. 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında 8nci sınıf ortaöğretim mezunu kaç öğrenci olmuştur? Mezun öğrencilerin illere göre dağılımı nasıldır?
2. Türkiyede LGS Sınavına kaç öğrenci girmiştir? Sınava girmeyen öğrenci var mı? Sınava katılan ve katılmayan öğrencilerin sayısı ve illere göre dağılımı ayrı ayrı nedir? LGS sınavına katılım oranı nedir?
3. Sınava katılmayan öğrencilerin gerekçeleri nedir? Bu konuda bakanlık olarak bir çalışma yaptınız mı? Sonuçları nedir?
4. LGS sınavına giren öğrencilerin sözel alanda girdikleri; Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil derslerindeki başarı seviyeleri nedir?
5. LGS sınavına giren öğrencilerden sözel alandaki derslerden sıfır çeken öğrencimiz var mı? Varsa bu öğrencilerimiz hangi il ve hangi okul öğrencisidir?
6. LGS sınavına giren öğrencilerin sayısal alanda girdikleri Matematik ve Fen Bilimleri, derslerindeki başarı seviyeleri nedir?
7. Öğrencilerden sayısal alandaki Matematik ve Fen bilimleri derslerinde 'sıfır çeken' oldu mu? Olmuş ise bu öğrenci/öğrencilerimiz hangi ilimiz ve hangi okul öğrencisidir?
8. Sınav sonuçları ele alındığında özel ve devlet okulunda eğitim gören öğrencilerin başarı durumları arasında hangi farklılıklar dikkat çekmektedir?
9. En yüksek ve en düşük başarı hangi derslerde görülmüştür? Sınavda en başarısız olunan derslere ilişkin hangi analizler yapılmış ve ne tür önlemler alınacaktır?
10. LGS, OKS, 3lü SBS, tek SBS, TEOG ve LGS olmak üzere 6 kere yenilenen sınav sistemi ile son olarak uygulamaya konulan LGS sınavı öğrenciler açısından beklediğiniz başarıyı getirmiş midir?
11. Sınav değerlendirmelerinde sözel alan için süre fazlalığı, sayısal alan için süre yetersizliği dile getirilmiştir. Bu çerçevede alanlara ilişkin soru süre yetersizliği neden yaşanmıştır?
12. AKP iktidarları döneminde yaşanan 7 bakan ve onlarca sistem değişikliği ülkemiz eğitim öğretim sisteminde hangi sonuçlara neden olmuştur?"
|
|
|
|
FLAŞ HABER |
|
EN ÇOK OKUNAN |
SOSYAL MEDYA |
|