HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
KADINLAR ÇİÇEK ÜRETİP, SATIŞINI YAPACAK


4 Aralık 2019 Çarşamba 09:29

Kadın istihdamını artırmayı, Mersin’e ait ürünlerin markalaşmasını sağlamayı amaçlayan ve başkanlığını Meral Seçer’in yaptığı “Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”, çalışmalarına hızla devam ediyor.

 

Kooperatif tarafından kadınlara yönelik olarak “Bahçecilik Alanı Bahçe Bakımı ve Peyzaj Eğitimi Projesi” kapsamında çeşitli eğitimler verilmeye başlandı. Eğitimler sonrasında fidanlıkta kurulacak çiçek serasında kadınlar mevsimlik çiçek üretimi yaparak, satışa başlayacak.

Kadın istihdamını ve kadının toplum içindeki değerini artırmayı, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı ve Mersin’e ait ürünlerin bu sayede markalaşmasını sağlamayı amaçlayan “Sınırlı Sorumlu Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”, çalışmalarına büyük bir hızla devam ediyor. Başkanlığını Meral Seçer’in yaptığı kooperatif, kadınlara yönelik “Bahçecilik Alanı Bahçe Bakımı ve Peyzaj Eğitimi Projesi” kapsamında çeşitli eğitimler vermeye başladı.

20 kişilik gruplar halinde gerçekleştiriliyor

Proje çerçevesinde dezavantajlı konumda olan, sosyal güvencesi ve geliri olmayan 20 kişilik gruplar halinde belirlenen ve 16-55 yaş aralığındaki kadınlara yönelik yürütülen “Bahçecilik Alanı Bahçe Bakımı ve Peyzaj Eğitimi Projesi” ile kadınlar hem mesleki eğitim fırsatı buluyor, hem de yeni bir meslek ediniyor. Bahçecilik Alanı (Bahçe Bakımı ve Peyzaj) eğitimi sonrasında kursiyerler Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını alarak, Bahçe Bakımı ve Peyzaj sektöründe meslek elemanı olarak çalışma hayatına katılabilecek.

Eğitim sonunda çiçek serası kurulacak

Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde kadınlar Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Fidanlığı’nda eğitimlerini alabiliyor. 20 Kasım’da başlayarak, 6 Şubat’a kadar devam edecek olan 56 günlük eğitimde, Akdeniz Halk Eğitim Merkezi’nde görevli eğitmen ve Ziraat Mühendisi Ela Yılmaz tarafından teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Kadınlar, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Fidanlığı’nda bulunan seralarda uygulamalı eğitimden yararlanıyor.

Bahçe Bakımı ve Peyzaj Geliştirme ve Uyum Eğitimi’nin tamamlanmasının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait fidanlıkta ayrılan alana bir çiçek serası kurulacak ve kadınlar burada üretime geçecek. Serada mevsimlik çiçek üretimleri yapacak olan kadınlar, daha sonrasında satışa başlayabilecek.

Yılmaz: “Eğitimler kapsamında, çiçek yetiştiriciliği ve bitki üretimini anlatıyoruz”

Akdeniz Halk Eğitim Merkezi’nde görevli eğitmen ve Ziraat Mühendisi Ela Yılmaz, “Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla kooperatifin açmış olduğu kursta, kooperatif üyelerine eğitim veriyoruz. Eğitimler kapsamında, çiçek yetiştiriciliği, ağaç, aşı, bitki üretimini anlatıyoruz. Burada kurulacak olan serada üretilecek olan ürünlerde deneyim sahibi olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Sera kurulduktan sonra arkadaşlar üretime geçecekler. Belediyelerin veya farklı kişilerin talepleri doğrultusunda üretim yapacaklar ve kazanca geçmeye başlayacaklar. Eğitimlerden bana gelen dönüşler iyi doğrultuda. Uygulamalı eğitimde de toprağa tohumun ekiminden sonra yeşermiş, çimlenmiş bitkileri göreceğiz. Yerinde tespit edeceğiz” dedi.

Biltekin: “Toprağı tanıyoruz”

Ev hanımı Leyla Biltekin, aldıkları eğitimlerden duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Vahap Bey ile Meral Hanım’ın sayesinde kooperatife üye olduk. Böyle bir etkinlik düzenlemişler, biz de katılmış olduk. Hoşumuza da gitti. Çok güzel. Hocamızın sayesinde çok güzel şeyler öğreniyoruz, mutluyuz burada. Çiçek yetiştirmeyi, aşılama sistemini ve toprağı tanıyoruz. Ben temelinden de çiftçi kızıyım. O yüzden bildiğim şeylerin üzerine daha güzel şeyler katmaya başladı hocamız. Toprağı çok seviyorum. Temelden toprakla büyüdüğüm için hoşuma gidiyor. Ortam da güzel. Seramız da hazırlanıyor, çok hoşumuza gidiyor” diye konuştu.

Sarıkaya: “Tohumdan üretim yapıyoruz”

Ziraat Teknikeri Gülay Sarıkaya, “Bugün burada mevsimlik çiçeklerle ilgili her türlü bilgiyi alıyoruz. Eğitimlerimiz uygulamalı ve pratik olarak geçiyor. Bazen uygulamalı olarak tohumdan üretim yapıyoruz. Burada pratik olarak eğitimler alıyoruz. Kooperatifimiz daha çok yeni ve başlardayız. Burada bir sera kurulacak ve sonrasında kadınlarla mevsimlik çiçekler üreteceğiz. Daha sonra talep edenlere çiçekler vereceğiz” sözlerini kullandı.

Tamer: “Çiçeklere ilgim vardı ve duyunca da koştur koştur geldim”

Jale Tamer ise “Bu çalışmayı duydum, geldim. Vahap Bey’e ve Meral Hanım’a her şey için çok teşekkür ediyoruz. Hocamızdan çok memnunuz. Güzel bilgiler aldık. Her şey için teşekkür ederiz. Çiçeklere ve bitkilere ilgim vardı ve duyunca da hemen koştur koştur geldim. Her şeyden çok memnunuz. Teşekkürler” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA