HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
TÜRKİYE-IRAK (IKBY) TİCARET VE YATIRIM ZİRVESİ’NİN 3.DÜZENLENDİ


3 Ocak 2020 Cuma 08:51

İlk 2’si Irak’ta Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TISİAD) tarafından düzenlenen Türkiye-Irak (IKBY) Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nin 3.sü Mersin ve Adana’da düzenlendi. Irak’lı ve Türk iş adamlarının bir araya geldiği zirvede bölge ekonomisindeki gelişmeler masaya yatırıldı.

 

Zirveye Türkiye ve Irak başta olmak üzere çok sayıda Türk ve Kürt iş adamlarının yanı sıra IKBY Bölge Bakanı Aydın Maruf, IKBY İmar Bakan Yardımcısı Agreen Abdullah Azeez, Irak Gaziantep Başkonsolosu Mohammed Salman Hamad Al-Janabi, IKBY Ticaret Bakanlığı-Bakanlık Müsteşarı Dr. Soran Salahuddin Shukur, Erbil Vali Yardımcısı Hemin Qadr F.Abdulla, IKBY Ticaret Bakanlığı-Planlama ve Denetleme Genel Müdürü Hacı Suar Aziz Ali, IKBY İmar Bakanlığı Plan Genel Müdürü Zana Mustafa Agha Mohammed, IKBY İmar Bakanlığı Genel Müdürü Nasruldeen Hamad Ali, IKBY Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı Genel Müdürü Azad Omer Mosa, Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı Planlama Müdürü Sherzad Abdulrahman, IKBY Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Dr. Dara Jaleel Al-khayat, Erbil Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Soran Abubekir Azez, DUHOK Ticaret Odası Başkanı Ayad Hasan Abdalhalim, IKBY Yatırımcılar Birliği DUHOK Başkanı Darar Sedeeq Zebari, Irak Gaziantep Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Marwa Fadhil Awad, Erbil Müteahhitler Birliği Başkanı Sarw Esmael Mohammed, DUHOK Müteahhitler Birliği Başkan Vekili, Erbil Yatırımcılar Birliği Başkanı Ahmed Ali Azeez, IKBY Milletvekili Erşet Lolani, IKBY Milletvekili İmdat S. Bilal, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Gülcan Kış, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, T.C Dış İşleri Bakanını temsilen Büyükelçi Adnan Keçeci, TUİOSB Başkanı Gül Akyürek, Mersin Ticaret Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ticaret Odası Meclis Başkanı Hamit İzol ile birlikte çok sayıda yetkili ve iş adamı katıldı. 3 gün süren zirvede oturumlar, paneller, iş dünyasına ziyaretler ve Türk, Kürt ve Arap iş adamlarının ikili ilişkileri damga vurdu. 
 
ZİRVENİN İLK GÜNÜ
Zirvenin ilk gününde Iraklı iş insanları Mersin Limanı, Mersin Organize Sanayi Bölgesi, Mersin Valisi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. İkili temasların sağlandığı ziyarette bilgi alış verişinde bulunulurken, Mersin Valisi Ali İhsan Su, protokol ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Aynı akşam ise Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ayhan Kızıltan, Türk ve Iraklı iş adamları onuruna akşam yemeği düzenledi. DOHOK Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası arasında iş birliği protokolü imzalandı. Aynı şekilde Erbil Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile de işbirliği protokolü imzalandı. 
 
VALİ SU’DAN SEFERBERLİK ÇAĞRISI
3. Türkiye-Irak (IKBY) Ticaret ve Yatırım Zirvesi AKİB’te düzenlendi. Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun açılış konuşması ile başlayan zirvede bölge ekonomisi ele alındı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ndeki (AKİB) toplantıda konuşan Vali Su, bu görüşmelerin mevcut ticaret hacmini çok daha ileriye taşıyacağına inandığını belirterek, "2018 yılında 10 milyar dolar olan ticaret hacmini daha da artırmak için seferber olacağız” dedi. Mersin’in, sahip olduğu tüm doğal, tarihi ve turistik güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken bir kent olduğuna vurgu yapan Vali Su, kentin, turizm, tarih, sanayi, ticaret lojistik ile tarımsal üretim ve ihracatta da çok büyük potansiyele sahip bir bölge olduğunu söyledi.
 
İŞ ADAMLARI İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPTI
AKİB’te düzenlenen Zirve programının ardından Divan Otel’de Iraklı ve Türk İş Adamları ikili görüşmeler yapma imkanı buldu. Kendilerine yeni pazarlar ve yeni anlaşmalar yapmak adına çok verimli geçen görüşmelerin ardından Divan Otel’de akşam gala yemeği düzenlendi.  Zirvenin son günü ise; Protokol Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret etti. Heyet ise, Adana’da Organize ve Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti. Adana Çukurova Kalkınma Ajansı’nda Adana ayağının zirve programı yapıldı. Ardından ikili görüşmeler yapıldı. Akşam Adana Park Zirve Restaurant’ta tüm heyetin onuruna Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar akşam yemeği verdi. Yemeğe; Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Acı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar katılım sağladı. Zirve’nin üçüncü gününe ise Adana ev sahipliği yaptı. Çukurova Kalkınma Ajansında düzenlenen etkinliklerde öncesinde heyet Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı ve Adana Valiliğini ziyaret eti. 
 
HEDEFİMİZE ULAŞMAK ÜZEREYİZ
Zirve ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye-Irak Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, çok büyük ve önemli bir organizasyona yeniden imza atmanın gururunu yaşadıklarını belirterek; “Üçüncüsünü düzenlediğimiz Türkiye-Irak (IKBY) Ticaret ve Yatırım Zirvesi’nde iki dost ülke olan Türkiye ve Irak arasındaki ithalat-ihracat ile tarım ve sanayi alanında iş birliğini geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
BAŞKAN KILIÇ’TAN TEŞEKKÜR
Zirve’de katkısı olanlara teşekkür de eden Başkan Kılıç, “Hedefimize adım adım yaklaşıyor olmanın heyecanını ve gururunu yaşadığımızı belirtmek istiyorum. Gelen heyetin hepsinin buradan bilinçli ve mutlu ayrıldıklarına tanıklık ettik. Türk İş Adamları için özellikle Irak ve Ortadoğu çok önemli bir pazar.  Bu pazara doğru ölçüde, adım adım emek vererek Iraklı işadamlarının Türkiye’de yatırım yapmalarını sağlamayı planlıyoruz. Katılan, bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.




 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA