HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Yenişehir Belediyesi iklim değişikliğine ‘dur’ diyor


8 Ağustos 2020 Cumartesi 10:32

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, sürdürülebilir enerji politikalarını destekleyen İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi (Covenant of Mayors for Climate &Energy)’ni imzaladı.

 

Yenişehir Belediyesinin 2020 yılı Ağustos ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimi, Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit başkanlığında Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Başkan Özyiğit, Meclis toplantısının açılışında İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladı. Yenişehir Belediyesi sözleşme ile 2030 yılına kadar sorumlu olduğu bölgede karbondioksit ve diğer sera gazı emisyonlarını en az yüzde 40 oranında azaltacak ve iyileştirilmiş enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını sağlayacak.

Yeni dönemin ilk imzacısı Yenişehir Belediyesi oldu

Başkanlar Sözleşmesi’ni imzalayan Yenişehir Belediyesi, Türkiye’de sözleşmeye imza atan 23 belediye arasına girerken Mersin’de ise ilk belediye oldu. Yenişehir Belediyesi ayrıca Başkanlar Sözleşmesi’nin 2020- 2030 dönemi kriterlerine uyacağını taahhüt eden ilk belediye de oldu. Belediyelerin Avrupa Birliğinin iklim ve enerji ile ilgili hibe programlarına başvurmak için Başkanlar Sözleşmesi’ni imzalamış olması gerekiyor. Sözleşmeyi imzalayan Yenişehir Belediyesi, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası gibi kurumlar tarafından yayımlanan hibe programlarından yararlanmak için projeler hazırlayacak.

Başkan Özyiğit’ten iklim değişikliği ile ‘topyekun mücadele’ vurgusu

Sözleşmeyi imzalayan ve küresel ısınmanın iklim üzerinde yıkıcı etkiler oluşturduğunu söyleyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “İnsan kaynaklı faaliyetlerin neden olduğu küresel ısınmanın iklim üzerinde yıkıcı etkiler oluşturması ve sera gazı emisyonlarının küresel ölçekte artmaya devam etmesi iklim değişikliklerine neden olmaktadır. İklim değişikliğinin etkisi sıcaklıklardaki artıştan ibaret değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altında bırakmaktadır. Küresel ısınma tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkiliyor. Topyekûn bir davranış ve karşı duruş sergilenmesi gerekiyor bu maalesef Yenişehir Belediyesinin tek başına yapabileceği bir şey değildir. Küresel bazda iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik bir çaba içine girmemiz gerekmektedir. Bugün itibariyle Avrupa Birliği iklim ve enerji hedeflerini uygulamaya kararlı 60 ülkeden gönüllü olan 10180 belediyenin imza attığı sözleşmeye Yenişehir Belediyesi olarak biz de imza atıyoruz.  Bunun izinlerini hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve hem de İçişleri Bakanlığından aldık ve 2020–2030 dönemi için bu sözleşmeye imza atan ilk belediye oluyoruz. Bölgemizde de tek belediyeyiz. ” diye konuştu.

Sera gazları salınımı en az yüzde 40 azaltılacak

İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini azaltmak amacıyla bölgeye öncülük edecek bir adım atıldığına dikkat çeken Başkan Özyiğit, “Belirlemiş olduğumuz vizyon ve stratejiler kapsamında ‘İklim Ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ imzacısı olarak iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin azaltılması konusunda bölgemize öncülük edecek ilk adımı atıyoruz. Bu sözleşme kapsamında Belediyemiz 2030 yılına kadar kendi bölgesinde karbondioksit ve sera gazı emisyonlarını en az %40 azaltacak.  Yani yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını sağlayacak ve enerji verimliliğini arttıracağız. İklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlayarak bölge direncini arttırmak gibi iki temel hedefi ortaya koyacağız” İfadelerini kullandı.

Yenilenebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlanacak

Yenişehir Belediyesi Ömer Faruk İlbilgen Gündüz Bakımevi’ni yeşil bina olarak tasarladıklarını kaydeden Başkan Özyiğit, sözleşmeyle ayrıca hibe programlarından da yararlanacaklarını söyledi. Sözleşme kapsamında Yenilenebilir Enerji ve İklim Eylem Planı hazırlayacaklarını ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit, “Geçtiğimiz ay temelini attığımız Yenişehir Belediyesi Ömer Faruk İlbilgen Gündüz Bakımevini LEEDS Sertifikalı olarak yapıyoruz. LEEDS Sertifikalı demek yeşil bina demek.  LEEDS Sertifikasının birçok koşulunu ilçemizde yapılacak inşaatlarda bir yönetmelik ile meclise getireceğiz ve uygulamaya koyma konusunda bir çalışma yapacağız.  Bu hedeflere ulaşmak için Temel Emisyon Envanteri ve İklim Değişikliği Risk ve Zaafiyet Değerlendirmesi yapacağız. Elde edilen veriler ışığında ‘Yenilenebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ hazırlanarak, bu plan doğrultusunda çalışmalar yürüteceğiz. Eylem planın gerçekleştirilmesi için Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası gibi kurumlar tarafından yayımlanan hibe programları için projeler hazırlanacak ve alınacak geri ödemesiz fonlarla ülkemize ve ilçemize büyük miktarda döviz girdisi sağlanacak. İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesinin kentimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA