HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Yazar Özyakan: Çocukların kitaba ulaşması için paylaşmaya ihtiyaç var


25 Kasım 2022 Cuma 13:09

Daha çok dayanışma ve paylaşım ile kitap dolaşımını ve ulaşımını sağlamak yükümlülüğünü hep birlikte duymamız gerekiyor.

 

Dünya Çocuk Kitapları Haftası için sorularımızı yanıtlayan çocuk kitapları yazarı Cemile Özkayan, "Daha çok dayanışma ve paylaşım ile kitap dolaşımını ve ulaşımını sağlamak yükümlülüğünü hep birlikte duymamız gerekiyor" diyor.

Dünya Çocuk Kitapları Haftası'nı kitaba erişme zorluğu yaşayan çocuklarla dayanışma ve paylaşmaya çevirebileceğimizi dile getiren yazar Cemile Özyakan, "Kolektif hareket ederek, daha çok dayanışma ve paylaşım ile bu kitap dolaşımını ve ulaşımını sağlamak yükümlülüğünü hep birlikte duymamız gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Çocuklara kitap sevgisini aşılamak üzere her sene Kasım ayının ikinci Pazartesi günü başlayan bir "Dünya Çocuk Kitapları Haftası"nı daha geride bırakıyoruz. Pazar günü sona erecek hafta dolayısıyla sorularımızı yanıtlayan çocuk edebiyatı yazarlarından Cemile Özyakan, Kitap haftasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bu haftayı çocuklara kitap sevgisi ve okuma alışkanlığı kazandırmak açısından önemli buluyorum. Dijital dünyanın içine doğan ve her konuda bizden çok daha farklı hız ve gerçeklik algısına sahip olan çocuklar için bir sayfada, bir hikâyede, bir metinde durmak işi gün geçtikçe daha zor olabiliyor. Çocukların basılı kitaplarla, yazarlarla etkileşim içinde olmaya çalıştığı, hayatında bunun aktif bir etkinlik haline geldiği durumlar yaşamasını gitgide daha da önemli buluyorum."
 

"Çocuk edebiyatında bir patlama yaşanıyor"

Çocuk edebiyatı alanında ülkemizde bir patlama yaşandığına dikkati çeken Özyakan şöyle devam etti:

"Son on, on beş yılda ülkemizde bu anlamda bir patlama yaşanıyor diyebiliriz. Çeşitlilik, üretim hızla arttı. Dünyada da bir dönüşüm yaşanıyor fakat bunu biraz daha geriden takip edebiliyoruz. Bir yandan dijitale geçiş anlamında tüm dünyada yayınevleri, yazarlar ve çizerler olarak önemli bir döneme tanıklık ediyoruz. Çocukların dünyası, gerçekliği, algısı değiştikçe hikâyeler de değişmek, dönüşmek zorunda kalıyor bir yandan. Bu değişim en net ve somut anlamda çizerler tarafından hissediliyor belki de. Yöntemler hepimiz için hızla değişiyor ve hızlı bir ayak uydurmaya çalışma halinde herkes."
 

"Seçenekler artıkça doğruya ulaşmak zorlaştı"

Hızla basılan ve sayısız yayınevine dönüşen piyasanın tehlikelerine de değinen yazar Özyakan, seçeneklerin artmasıyla doğru metne ulaşmanın da zorlaştığının altını çizerek devam etti:

"Bu anlamda sosyal medyanın çok işe yaradığını görüyoruz ama kirlilik de yine oradan geliyor. Metinleri ve hikâyeleri okura ulaştırmak artık hem daha kolay hem daha zor. Eskiden işler bir süzgeçten geçerdi, şimdi böyle bir şey neredeyse yok. Okurun çok seçeneği var ve ebeveynler burada kitaplarla dolu bir okyanusun içinde kalmış gibi hissedebiliyor. Çocuğun ilgilendiği, sevdiği türü bulmak için ebeveynin bu seçim işine artık eskisine göre daha çok vakit ayırması zorunlu oluyor doğal olarak. Bununla ilgili önerilerde bulunan çok iyi hesaplar var aslında ama orada da doğru adrese ulaşmak bir mesele olabiliyor."

 

"Ulaşmak güçleşiyor"

"Bence öncelikle ebeveynler ve eğitimciler olarak etkinlikler yaparken çocukların bizim bildiğimiz manasıyla kitaplarla tanışmasını sağlamamız önemli fakat bunun yanında artık onların alışkanlıklarının bizden farklı olduğunu kabul ederek devam etmeliyiz. Eskiden bildiğimizi onlara aktarmaktan öteye geçemediğimizde onlara ulaşmak güçleşiyor.

"Gerçekten artık algılayış biçimleri, hızları ve uyaran anlayışları bile bizden farklı. Bunu bir araya geldiğimiz, onlarla bizim de deneyim kazandığımız bir hafta olarak görmeliyiz diye düşünüyorum. Bir yandan hepimizin bildiği ve artık yorulduğumuz da bir konu olan kitap maliyetlerinin fiyatlara yansımasını düşünecek olursak artık büyük bir çoğunluğun bu kitaplara ulaşmasının bir lüks olduğunu rahatlıkla görebiliriz.

"Kolektif hareket etmeliyiz"

"Çocuk kitapları resimli olduğundan baskı maliyetleri oldukça yüksek ve zaten büyük güçlükler yaşamakta olan yayıncılar çocuk kitapları denince daha da temkinli yaklaşmak zorunda kalıyor. Ya da sadece maliyet yüzünden burada bir kitap okuyucuya ulaşmayabiliyor. Bu konuda söylenecek çok söz var fakat bir çözüm önerisiyle gelmek de o kadar güç.

"Kolektif hareket ederek, daha çok dayanışma ve paylaşım ile bu kitap dolaşımını ve ulaşımını sağlamak yükümlülüğünü hep birlikte duymamız gerektiğini düşünüyorum. Kitap okumayan çocuklar yetiştirme ve bu meseleyi sonraya erteleme şansımız ve hakkımız yok çünkü."

5 kitap önerisi

Özyakan, hafta dolayısıyla ve okulların ilk tatil haftasına dair şu kitapları okumayı önerdi:

  • Ayı Olmayan Ayı
  • Kumkurdu Serisi
  • Pettson ve Findus Serisi
  • Roald Dahl kitapları (seçmek zorundaysam Matilda)
  • Sınıfta İsyan Var

(SYZ/AÖ)

Kaynak: m.bianet.org





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA