Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD) Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner, Türkiye’de imalat sanayinde faaliyet gösteren ve 10 kişiden fazla istihdamı olan kuruluşların ilk beş yıl içinde sadece yüzde 40’ı ayakta kalabildiğini söyledi. Öner, “İş yapma kolaylığı açısından 73. Sıradayız. Sermaye yetersizliği, vergiler gibi çeşitli sebeplerle işyerlerinin ölçeklerinin küçülmesi kapanan işyeri sayısını da artırıyor” dedi.
Türkiye’nin 2010 yılında yapılan araştırmaya göre iş yapma kolaylığı açısından 183 ülke arasından 73. ülke olduğuna dikkat çeken Öner, iş yapma kolaylığı konusunda dünya ülkelerine göre oldukça geride kaldığımızı belirterek şunları söyledi:
“Türkiye 183 ülke arasından firma kuruluşu bakımından 56, inşaat ruhsatı almada 133, işçi istihdamında 145, kayıtlı servette 36, kredi almada 71, yatırımcıların korunmasında 57, vergi ödemede 75, kapanan işyeri sayısında da 121. Sırada yer alıyor. AB girişimcilik düzeyini artırmak, daha fazla firmanın büyümesi ve daha fazla girişimciyi motive etmek için politika tedbirleri alıyor. Türkiye girişimcisini sadece kuruluş aşamasında belirli bir düzeyde destekleyebiliyor. İşini kuran girişimci, finansal ve bürokratik sorunlarla baş başa bırakılıyor.”
Öner, kurumların yapısının, altyapı imkânlarının, istikrarın, sağlık ve eğitim koşullarının ve teknolojik imkânların girişimciliğin devamlılığını sağladığını belirterek, “Girişimcilik destek programlarında işin sürekliliğini sağlamak da büyük önem taşıyor. Girişimciliğin yaygınlaşması için iş hacimlerini genişletici destek programlara da ihtiyaç var” dedi.