HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut yazdı


25 Ekim 2011 Salı 09:58

"Seyreden değil; sözü dinlenen Mersin"

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) olarak ekonomik, sosyal ve kültürel birçok proje yapıyoruz. Bu projelerin ya sahibiyiz ya da önemli bir paydaşıyız. Kentimizle ilgili bir proje yok ki, 22 bin üyesi bulunan ve kentin en önemli vizyon oluşturucusu olan MTSO içinde yer almasın. MTSO olarak Valilikle, yerel yönetimlerle her an iletişim içinde olduğumuz gibi; daha üst düzeyde tüm Bakanlıklarımızla her an irtibat halindeyiz. Yasa gereği bir çok Bakanlıkla iş birliği içinde çalışmamız, bu Bakanlıklara her an ulaşabilme imkanını bize vermektedir. Elbette arkamızdaki güç sadece yasanın bize verdiği çerçeve değildir; Gerçek gücümüz ve gururumuz 22 bin üyemizdir. Gerçek gücümüz Mersin girişimcisi, Mersin iş dünyasıdır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası kentimizin en büyük sivil toplum inisiyatifidir ve zaten büyük bir çoğunluğu üyemiz olan Mersin STK’ları ile uyum içinde çalışmakta ve bu STK’ların var olmalarından dolayı gurur duymaktadır. Modern dünyada, sivil inisiyatiflerin desteği ve katkısı olmadan yapılan işlerin istenilen başarıya ulaşamadığı bir gerçektir. Oysa STK’lar ve kentin gerçek sahipleri ile yapılan işlerin ise ne kadar başarılı ve ses getiren işler olduğunu, gerçekten sahiplenildiğini görüyoruz.

İşte 2013’de Mersin’de yapılacak olan 2013 Akdeniz Oyunları’nı bu anlamda kentimiz için bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Hazırlık sürecinde MTSO olarak tüm üyelerimizle elimizi taşın altına sokmaya gönüllü ve hazır olduğumuzu; profesyonel kadromuzla, uluslararası standartta projeler üreten uzman kadromuzla, uluslararası alandaki tecrübe ve ilişkilerimizle bu sürece katkı koymak için hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Odamızın tarafsız, siyaset üstü duruşu ve konumu, kentin sadece iş dünyasını değil, gerçekleştirdiği sosyal projelerle kentin tümünü kucaklayan yapısı, hazırlık sürecinde kullanılması gereken bir zenginliktir. MTSO olarak bu oyunları Mersin’e kazandırmak için yıllardır içinde bulunduğumuz her imkanı, her oluşumu kullandık. Bunlardan en önemlilerinden bir DEİK, yani Dış Ekonomik İlişkiler Kuruluydu. 5 Kıtada 80’ den fazla ülkede iş yapan DEİK’in icra kurulu üyesi olarak tüm gücünü kullandık. Sanayi Komisyonu Başkanı olduğumuz, 23 Akdeniz ülkesi ve 200’den fazla Ticaret ve Sanayi Odasının üye olduğu ASCAME- Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nin tüm gücünü lobi çalışmalarımızda kullandık. Yakın ilişkide olduğumuz tüm Büyük Elçileri, Ticaret Müşavirlerini bilgilendirdik ve desteklerini aldık. Akdeniz ülkelerinde yaptığımız her iş organizasyonunu bu oyunların lobisini yapmak amacı ile kullandık. Yani, bu oyunlar Mersin’e gerçekten bir gecede gelmedi. MTSO olarak yaptıklarımız için bir taktir beklemiyoruz, çünkü bu bizim asli görevimizdi. Ama yapılanlar ve verilen emekler göz ardı edilirse bu Mersinlilere bir vefasızlık olur.

Akdeniz Oyunları’na çok az bir zaman kalmasından dolayı, bazı şeylerin hazırlık sürecinde geciktiği konusunda birçok kişi ve kurum gibi, MTSO olarak bizimde endişelerimiz var. Ancak, 125 yıllık bir kurumsal tecrübesi olan MTSO olarak bizlerin şikayetlenmek gibi bir lüksü olamaz. Bizler iş dünyasının içinden gelen insanlar olarak çözüm odaklı bir felsefeyle hareket ederiz. MTSO olarak, sadece bu işin başından beri içinde olan bir kurum değil bu işi yönlendiren bir kurumuz. Endişelerimiz var ama çözüm ve önerilerimizde masadadır. Bir çok STK’mız kentine duyduğu sorumlulukla münferit olarak serzenişlerde bulunuyor; Birçok dernek ve iş adamı oluşumları ortada var olan sorunlara parmak basıyor. Sokaktaki vatandaş ise doğrusu henüz Akdeniz Oyunlarını içine sindirmiş ve sahiplenmiş görünmüyor. MTSO olarak bunun sebebinin sivil toplum kuruluşlarının, sokaktaki vatandaşın bu sürece etkin bir şekilde dahil edilmemesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Elbette STK’larımızın dağınık yapılanması ayrı bir sorun olarak görülebilir. MTSO olarak biz bu dağınıklığın kolayca akl-ı selim ile giderilebileceğine inanıyoruz. RİS İnovasyon Stratejisinde Mersin bunu başarmıştı. Biliyoruz ki, tek tek atılan adımlar, münferit söylemler, bireysel çıkışlar her ne kadar iyi niyetle ve sorumluluk hissi ile yapılsa da bir sonuca varmıyor. Sonuca varmak istiyorsak bir araya gelmeliyiz. Başarmak istiyorsak birlik olmalıyız. Neticede, konu sadece iki haftalık bir organizasyon değil. Perdenin arkasındaki gerçek zenginliği görmeliyiz. Bu zenginlik uzun vadeli kazanımlardır. Temmuz rakamlarına göre işsizlik her ne kadar 9.1’e gerilediyse de, genç işsizlik oranı hala yüzde 18’lerde. Genç bir toplum olan Mersin için Akdeniz Oyunları bu işsizliğin ilacı olabilecek bir etkinliktir. İlk bakışta kısa süreli gibi görünen bu işler doğru idare edilirse kalıcı istihdama dönüştürülebilir.

Akdeniz Oyunlarını daha önce organize eden kentlerin büyük bir kısmı bunu başarmış. Hem spor alt yapılarını oluşturmuşlar, hem kentsel dönüşümlerini yapmışlar, hem de sosyal anlamda her ülkenin sorunu olan işsizliğin çözümünde bu oyunları kullanmışlar. MTSO olarak uzman ve tecrübeli kadromuzla sürekli bu konularla ilgili çözümler üretiyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren MTSO HABER GAZETE’miz her sayısını tam sayfa olarak Akdeniz Oyunları’nın hazırlık sürecine ayıracak. Bu sürece katkı koymaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edecek. Amacımız ortak bir ses oluşturmak ve tüm Mersinlileri bu işi sahiplenmeye çağırmak. Daha önce 16 defa yapılmış olan bu oyunlarla ilgili büyük bir bilgi birikimi ve tecrübeler var. Elimizde uzman kadrolarımız var. Yeter ki Mersin olarak bir olalım. Tek tek çıkan seslerimiz bir kakafoni içinde kaybolmasın. Aynı çatı altında, tek ve gür bir sese ihtiyacımız var. İşte o zaman Mersin seyreden değil, sözü dinlenen bir kent olur. İşte o zaman Mersinlilerin istediği olur. Mersin, bunu tarihi boyunca yapmayı başarması ile tanınan bir kenttir. Mersin bu birliği yeniden oluşturacak bir kenttir.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA