HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
KDV İadesi uygulaması inşaat sektöründe kaliteyi düşürüyor


6 Aralık 2011 Salı 11:19

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci“Son yaşadığımız deprem de gösteriyor ki artık inşaat sektöründe herhangi bir hatayı kabullenecek lüksümüz yok. İnşaat sektörü temsilcileri olarak, sektörde kalitenin düşmesine neden olan uygulamaların biran önce değiştirilmesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz.”

 

MERYAP, 150 metrekarenin altında genişliğe sahip konutlarda inşaat şirketlerine verilen yüzde 17 oranındaki KDV iadesinin acilen kaldırılmasını talep ediyor.

 

Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği (MERYAP) Başkanı Nesim Ekinci, inşaat sektöründeki KDV iadesi uygulamasının biran önce kaldırılması gerektiğini açıkladı. Ekinci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu uygulamanın metrekare bazında belirlenen KDV oranlarından kaynaklandığını belirterek “Katma Değer Vergisi Kanuna göre, 150 m²’ye kadar dairelerde KDV oranı % 1 olarak uygulanırken, 150 m² ve üstü dairelerde % 18 olarak alınmakta.  Bu oranlara dikkat edilirse keskin bir artış görülmektedir. Yani 149 m² için  % 1 KDV oranı uygulanırken, 150 m² olduğu anda uygulanan KDV oranı % 18’e çıkmaktadır. 149 m2 konut yapan birisi  kendisine yüzde 17 KDV iadesi avantajı sağlamış oluyor. Kanundaki bu açık, vergi ödemekten kaçınan firmalar tarafından kötüye kullanılmaktadır” dedi.

 

“KDV iadesinden dolayı her önüne gelen müteahhit oluyor”

 

Söz konusu uygulama nedeniyle bir çok firmanın inşaata yönelerek yüzde 17’lik  KDV iadesi avantajından faydalandığını vurgulayan Ekinci, “ Özelikle büyük firmalar başka iş yapmaktan dolayı biriken vergilerini ödememek için inşaat yapımına yönelmekteler. Bu durum önüne gelen herkesin müteahhit olmasına neden olmaktadır. Vergi borcundan kurtulmak isteyen herkes, bina inşa ederek biriken KDV iadelerini vergi borcuyla mahsuplaştırmaktadırlar” diye vurguluyor.

 

“İnsan hayatı tehlikeye atılıyor”

 

KDV iadesi uygulamasının kaldırılması ile önüne gelen herkesin müteahhit olabilmesinin önüne geçileceğini söyleyen Ekinci, “ Müteahhitlik mesleği, bir takım ekonomik çıkarlar için icra edildiğinde, “müteahhitlik” olgusunun yıpranması biryana, insan hayatını riske atan kalitesiz binaların yapılmasına da neden olmaktadır. Deprem kuşağı üzerinde olan bir çok bölgede, nitelikten yoksun, denetimden uzak binalar, sırf birileri vergi borcunu ödeyebilsin diye inşa edilmekte. Son yaşadığımız deprem gerçeği de gösteriyor ki artık inşaat sektöründe herhangi bir hatayı kabullenecek lüksümüz yok. İnşaat sektörü temsilcileri olarak, sektörde kalitenin düşmesine neden olan uygulamaların biran önce değiştirilmesi gerektiği çağrısında bulunuyoruz. KDV iadesi uygulaması ise sektörde kalitenin düşmesine neden olan uygulamaların başında gelmektedir” dedi.

 

“Devlet vergi kaybına neden oluyor”

 

Yürürlükteki KDV uygulamasının ayrıca müteahhitler tarafından bir takım m² ayarlama ve uydurmalarına da neden olduğunu söyleyen Ekinci, “KDV uygulaması adil olmadığından dolayı, daire teslimlerinde gerçek bedel üzerinden de fatura düzenlenmekten kaçınılıyor. Bu durum, maliye elemanları dahil herkesçe bilinen bir gerçektir. Hal böyle olunca, gerek Kurumlar ve Gelir Vergisi, gerekse KDV açısından devlet de aslen vergi kaybı yaşıyor” diye konuya dikkat çekiyor.

 

 “Kademeli KDV’ye geçilmeli”

 

Yaptığı açıklamada, uygulanan KDV oranlarının var olan gerçekliğe aykırı olduğunu söyleyen Ekinci, “Düşük ve yüksek oranlı KDV uygulaması eğer ki sosyal bir amaç taşıyorsa yani alt ve orta sınıf konut ile üst sınıf lüks konut ayrımı yapılacaksa metrekareden başka kriterlerde olmalı diye düşünmekteyiz. Yüzde 1 ve yüzde 18 gibi keskin farklardan ziyade, hem devlete vergi kaybı yaşatmamak hem de vatandaşı sıkıntıya uğratmamak için kademeli KDV’ye geçilmelidir” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA