HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Mersin Tarım-Gıda Platformu, Sektörün Sinerjisidir


18 Ocak 2012 Çarşamba 10:47

AGFORİSE Projesinin kapanış toplantısı bir açıklama yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Mersin, doğru ve profesyonel çalışmalar sonucunda AB Çerçeve Programlarından finanse ettiği projelerle sektörlerini bir üst lige taşıyor.

 

Yani, Mersin uluslararası rekabeti yakalamak için gereken Ar-Ge, inovasyon, yüksek teknolojili üretim, markalaşma ve katma değer yaratma hedeflerine AB Çerçeve programlarından aldığı finans desteği ile hız vermektedir. İşte bu projelerin en önemlilerinden biri de AB 7. Çerçeve Programı kapsamında ‘Bilgi Bölgeleri-Regions of Knowledge-ROK” Programı’dır. Mersin İl Özel İdaresi Koordinasyonunda ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Tarım-Gıda Platformu ve AKİB sekretaryasıyla 3 yıldır yürütülen bu proje yerli ve yabancı tüm paydaşların iş birliği ile başarıyla tamamlanmıştır” dedi.

 

Aşut sözlerine şöyle devam etti; “Hedefimiz, tarım-gıda sektöründe ekonomik kalkınma ve rekabetçiliği artırmak için Mersin olarak, İtalya’dan Emilia Romagna ve İspanya’dan Murcia Bölgeleri ortak uzun vadeli Ar-Ge ve inovasyon stratejisi oluşturulmasıydı. Ayrıca proje süresince bölgeler arası tecrübe ve bilgi paylaşımı sağlanacak, firmalar arasında ve firmalar ile araştırma kuruluşların arasında işbirlikleri teşvik edildi. Böylelikle Avrupa’da tarım-gıda sektöründe uluslararası kümelenme ve işbirliği ağlarının geliştirilmesi amacımıza ulaşmış olduk. Sonuçta, Mersin çok önemli bir kümelenme olacak olan “Yaş sebze ve meyve kümesi” kuruldu. Mersin Tarım-Gıda Platformu Yaş Meyve-Sebze Paketlemecileri ve İhracatçıları Kümesi tarafından birçok faaliyet gerçekleştirildi. Küme, Mersin Tarım-Gıda Platformu’nun, MTSO ve AKİB’in sağladığı sekretarya desteği ile kümelenme faaliyetlerine hız kazandırmak amacıyla bir çalışma grubu olarak oluşturulmuştur. Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları ve Paketlemecileri Kümesi, 29 Haziran 2010 tarihinde yapılan sektörel arama çalıştayı ile faaliyetlerine başlamıştır. Araştırma, teknoloji, inovasyon, girişimcilik, eğitim, pazarlama, halkla ilişkiler ve ağ oluşturma, uluslararasılaşma, rekabet edebilirlik ve ticari işbirlikleri kapsamında işbirliği faaliyetleri geliştirmek üzere bir araya gelen özel sektör, sektör derneği, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz İhracatçı Birlikleri temsilcilerinden oluşmuştur. Küme, özel sektörün ihtiyaçlarına firmalar arası iş birlikleri yolu ile çözüm üretmeyi amaçlamaktadır. Mersin’in tarım-gıda sektörleri için çok önemli, örnek teşkil edecek bir yapılanmadır. Mersin sloganların değil, somut olarak sonuca ulaşan bir eylem kentidir. Hedeflerimize sloganlaşmış ifadeler ve temennilerle varamayız. Yüksek teknolojili üretim temennilerle veya konuşarak yakalanmıyor. Bunları ortaya çıkaracak, firmaları buna teşvik edecek somut yapılanmalar gerekiyor. İşte bu proje “Yaş sebze-meyve kümelenmesi “ile bu alt yapıyı hazırlamıştır. Bundan sonraki hedefler diğer kümelenmeler olacaktır. Hedeflediğimiz Tarım-Gıda Teknoparkı ise tüm bunların üst vizyonudur. Bu başarıda emeği olan tüm paydaşları Mersin adına kutluyorum. Özellikle, Mersin Tarım-Gıda Platformu’nun gösterdiği büyük çaba ve disiplinli, çalışmalar, sektöre büyük bir sinerji vermiştir. Platformlarımızın hiç biri sembolik değildir. Hepsi kendi sektörlerinde öncü projeleri gerçekleştirmektedir. Mersin tarım-gıda da sadece miktar olarak artış yapmak amacında değildir, asıl amacı katma değer olarak artış yaparken, bu kümelenmelerle firmaların birtakım kaynaklara daha ucuz ulaşmasını sağlamak, iş birliği ile pazarlarda ortak bir güç olmalarını sağlamaktır.”





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA