HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
“MAKSADINI AŞTIN”


8 Şubat 2012 Çarşamba 12:34

GENÇLİĞE Hitabe’nin kaldırılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada öğretmenleri altyapı eksikliğiyle suçlayan AKP İl Başkanı Mekin Merter Salt’a yanıt gecikmedi. Eğitimciler, bu açıklamayı ‘gündemi değiştirmeye çalışmak’ olarak değerlendirirken Salt’ı “Maksadını aşmakla” suçladı.

 

Haber: Hakimiyet Gazetesi Ali TOYDEMİR

VEREMİ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK
Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Tevabil Akıncı, dünkü manşetimizde yer alan Gençliğe Hitabe’nin kaldırılmasıyla ilgili görüşlerini bildiren AKP Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt’ı eleştiri yağmuruna tuttu. Dünkü haberimizde Salt’ın “Gençliğe hitabenin kaldırılması bana göre suni gündem. Tartışılması gereken daha önemli konularımız var. İddia ediyorum bugün bir sınav yapsak, matematik ve yabancı dil öğretmenlerinin çoğu geçemez. Önce öğretmenlerin altyapı eksikliğini tartışmamız lazım” demişti.
Salt’ın bu açıklamasının hedef saptırma amacı taşıdığını belirten Akıncı, “Sayın Salt’ın demeci maksadını aşan, öğretmeni küçük düşüren ve bilgisizlikle suçlayan bir açıklamadır. Öğretmenin geçim hesabı yapmaktan matematik hesabı yapmaya vakti mi kalıyor? Eğer sen altyapı-üstyapı münasebeti yapıyorsan, önce öğretmenin karnını doyuracaksın. Açlıktan mecali kalmamış insanlardan üstün başarı beklemek iyimserlik olur. Gündemi saptırmaya kimsenin hakkı yok. Veremi gösterip sıtmaya razı etmek diye bir laf vardır. Gündem Atatürk’ün hitabesini kaldırmak gibi önemli bir konuyken, öğretmenleri suçlayarak konuyu geçiştirmek, hitabenin önemini anlamamak demektir” diye konuştu.
“HİTABEYLE DEĞİL, CEHALETLE MÜCADELE EDİN”
“Avrupa Birliği’nin ön bahçesi olan AKP ve bürokratları Atatürk’ün değerleriyle mücadele etmektedir” diyen Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Tevabil Akıncı, “Türkiye’nin bu tür gündemlerle kaybedecek ne zamanı ne de zemini vardır. Eğer eğitim adına yapmak istedikleri bir şey varsa, oda eğitim-öğretimi OECD ülkelerinin standardına çekmek olmalı. Mücadeleleri hitabeyle değil, cehaletle olmalıdır. Çağı yakalamak için mücadele vermeliler. Toplumu toplum yapan değer yargılarıyla uğraşmak kimseye bir yarar sağlamayacağı gibi bu değerlerle uğraşmaya da kimsenin hakkı yoktur” şeklinde konuşarak, Atatürk’ün gençliğe nasihati olan hitabenin kaldırılma girişimini eleştirdi.
“BU KADAR ATATÜRK DÜŞMANLIĞI’NIN ANLAMI NE?”
Akıncı, toplum olarak okumayan, araştırmayan, bir kitap, bir gazeteye bile elini sürmeyen bir nesil yaratıldığının altını çizdiği açıklamada “Böyle bir nesil yetişirken, hitabenin kaldırılma amacını anlamak mümkün değil. O Atatürk köşesi veya hitabe yerinde kalsa, her öğrenci 8 yılda 1 kere bile olsa Atatürk’ün resmine bakıp bu kim diye merakından araştıracaktır. Ya da Hitabeyi 1 kere bile olsa okuyacak ve kendisinden bu vatanın ne beklediğini anlayacaktır. Buna bari fırsat verin. Kaldırmanın kime ne faydası var? Eğitime ne gibi bir katkısı olacak? Bu kadar Atatürk düşmanlığı yapmanın anlamı ne? Teraziye koyup cevap versinler; Kaldırılsa ya da kaldırılmasa bu işin zararı ve yararı nedir? Bunu düşünsünler önce” dedi.
Dün, iktidar partisi Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt’a Atatürk’ün gençliğe Hitabesi’nin kaldırılması hakkındaki görüşlerini sormuş ve “Okullarımızda Atatürk Köşesi veya Gençliğe Hitabe’nin kaldırılmasının ne sakıncası var? Bence Cumhuriyetin kurucusu, bu vatanın kurtarıcısı olan bir kişinin, yani Atatürk’ün gençlerimize aktarılması ve bu şekilde saygı duyarak yaşatılmasının bir mahsuru olmamalı. Ben bu düzenlemeye sıcak bakmıyorum” cevabını almıştık.
Parti genel merkezi ile fikir ayrılığına düşen ve bunu da ifade etmekten çekinmeyen Salt, açıklamasının devamında ülke eğitim sisteminde daha önemli sorunlar olduğunu ve asıl tartışılması gereken konuların bu tür suni gündemlerle geri planda bırakılmasını doğru bulmadığını ifade etmişti.
İl Başkanı Mekin Merter Salt’ın açıklamasının ardından AKP iktidarını AB’nin arka bahçesi olmakla suçlayan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Tevabil Akıncı, “Sayın Salt, öğretmenleri suçluyor ama Atatürk sadece öğretmenlere hitap etmemiş ve bu hitabenin tek sahibi de öğretmenler değil. Bu ülkede yaşayan bütün insanlar, başta gençlik olmak üzere herkesin bu değerimize sahip çıkması gerekmektedir” diyerek, hitabeyi kaldıran düzenleme ile ilgili herkesi daha duyarlı olmaya çağırdı.
“AB EMRETTİ, AKP KALDIRIYOR”
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün Kanun Hükmünde Kararname ile hazırladığı yönetmelik taslağında Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı yurttaş yetiştirilmesi amacı maddesiyle birlikte, Atatürk Köşesi’nde gençliğe hitabe, İstiklal Marşı, Atatürk Maskı ve bayrak bulunması zorunluluğunun kaldırılması tartışmaların odağı oldu. Yeni düzenlemeyle özel okulların amaçları arasında yer alan “Öğrencileri Atatürk İnkılap ve ilkelerine ve Anayasa’da ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliği’ne bağlı; Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar yetiştirmek” ifadesi tamamen kaldırıldı.
Bunu yanında Atatürk Köşesi olarak bilinen bölümde, Atatürk büstü veya maskının konulmasını, Atatürk’ün fotoğrafı, İstiklal Marşı, Türk Bayrağı ve Gençliğe Hitabesi’ne yer veren hükümler de bu düzenlemeyle tamamen çıkarıldı. Önümüzdeki günlerde bakanlar kuruluna sunulması planlanan düzenlemede ayrıca özel okul isimlerinin ‘Türkçe’ olma şartı da yürürlükten kaldırılıyor.
İşte bu düzenleme hakkında hükümet ve düzenlemeye itiraz eden kesimlerin arasındaki tartışma da her geçen gün daha da sert üslupların kullanıldığı bir hale geliyor.
Bu noktada eğitim-öğretimi ilgilendiren bu düzenlemenin asıl amacı hakkında fikirlerini gazetemizle paylaşan ve kendisi de bir eğitimci olan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Akıncı, şu çarpıcı iddiasını gündeme getirdi;
“Avrupa Birliği Parlamento Üyesi Andrew Duff, 2005 yılında bir emir verip ‘devlet dairelerinden Atatürk’ün resimlerini indirin’ demişti. Ayrıca AB raporunda da ‘Türk hükümeti demokrasiyi geliştirmek için Kemalizm ile mücadele etmeli’ diye yazıyor. Gençliğe hitabede ne yazıyor? Ey Türk Gençliği birinci vazifen Türk bağımsızlığını, Cumhuriyetini korumak ve savunmaktır. Batılılar neden Atatürk’e düşmanlık yapıyorlar? Çünkü 1920’li yıllarda Atatürk’e karşı ağır mağlubiyetler verdiler. Atatürk ve askerleri, tüm Avrupa’yı dize getirdi. Sevr’i de paramparça eden yine Atatürk olmuştur. Şimdi böyle bir tablo karşımızdayken, ve Avrupa bizden bugünkü konuşulan düzenlemeyi isterken her şey daha net bir şekilde gözler önüne seriliyor. Bu düzenlemeler, AB istediği için yapılıyor. AB emrediyor, AKP yapıyor. Ülkesini seven ve bağımsızlığını kaybetmek istemeyen herkes, elini taşın altına koyarak milli değerlerine sahip çıkmalıdır. Bugün buna en çok ihtiyaç duyulan bir süreç yaşıyoruz” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA