HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Akkuyu raporları Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından gizlenmiş


17 Aralık 2014 Çarşamba 09:14

CHP Mersin Milletvekili Prof.Dr Aytuğ Atıcı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın, Şubat 2014’te Mersin Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin "Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme" (INIR=Integrated Nuclear Infrastructure Review ) Misyon Raporunu, Enerji Bakanlığı’na ilettiği ve bu raporun halktan gizlenerek kamuoyu bilgisine sunulmadığının anlaşılması üzerine Enerji Bakanlığına cevaplanması için soru önergesi verdi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Enerji Bakanı tarafından yazılı yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96’ıncı maddeleri gereğince talep ederim.

Aytuğ ATICI

Mersin Milletvekili

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın, Şubat 2014’te Mersin Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin "Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme" (INIR=Integrated Nuclear Infrastructure Review ) Misyon Raporunu, Enerji Bakanlığı’na ilettiği ve bu raporun halktan gizlenerek kamuoyu bilgisine sunulmadığı anlaşılmıştır.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (International Atomic Energy Agency, IAEA) Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren ve nükleer enerjide denetim yetkisine sahip bir organizasyondur. Yetkili bir organizasyonun ülkemizde yapılacak nükleer santral konusunda rapor hazırlaması, dünyadaki nükleer kötü geçmiş hesaba katıldığında halkımız ve bölgemiz için hayati değerde önemlidir. Nükleer raporun halktan gizlenmesi ise yasal, ahlaki ve kutsal tüm değerlere aykırıdır.

Yöneticiler işlerini yaparken halka karşı şeffaf olmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülükler Anayasamız, yasalar ve imzaladığımız uluslararası anlaşmalarla sağlanmıştır. Yönetimler ve ideolojiler günün koşullarına göre gidici, ancak, halkı oluşturan bireyler ve yaşadığı çevre kalıcıdır. Bu gerçekler ışığında Enerji Bakanlığı’nın halkımızı ve yaşadığı çevreyi, doğayı, yakıp yıkma, yok etme ihtimali olan bir enerji yatırımının değerlendirildiği bir raporu halktan gizlendiği iddiası vahimdir ve bu gizlilik, temel insan haklarına ve tüm değerlere aykırıdır.

Buna göre;

  1. Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme Raporu, kamuoyundan gizlenerek, neden açıklanmamıştır? Bundan sonra açıklayacak mısınız? Açıklayacaksanız ne zaman açıklayacaksınız?
  2. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için Ruslara verilen, yap-mülk edin-işlet modelinin sakıncaları konusunda 24 tavsiye 15 öneride bulunduğu doğru mudur? Bu tavsiye ve öneriler nelerdir?
  3. Yap-mülk edin-işlet modelinin, nükleer tehlikeler yönünden, Türkiye’nin denetim yetkisinde olmadığı doğru mudur? Anılan raporda bu konuda bir öneri, tavsiye veya uyarı var mıdır?
  4. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı "Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme" (INIR) misyon raporunu hangi tarihte Bakanlığınıza sunmuştur?
  5. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın tavsiye ve önerileri yerine getirilmediğinde ülkemizin karşılaşacağı yaptırımlar var mıdır?




 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA