HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
MERSİN, DÜNYA KENTLERİNİ AĞIRLADI


14 Kasım 2015 Cumartesi 09:50

Dünyada ilk kez Mersin’de düzenlenen ve kardeş kentleri bir araya getiren 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi, 4 kıta, 25 ülkeden katılan 50 belediye ve 200 katılımcı ile gerçekleştirildi.

 

Zirvenin açılış konuşmalarını, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Federal Almanya Eski Berlin Eyaleti Başkanı KlausWowereit, Destinasyon Kentlerde Kardeş Şehirler Arası Turizm Hareketleri hakkındaki konuşmasını gerçekleştirdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa-Türkiye Turizm Konseyi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Turizm Platformu işbirliği ile düzenlenen zirvede, dünya turizmindeki gelişmeler, turizm pazarlamasının ülkeler arasındaki önemi ve kardeş şehirlerin turizme nasıl katkı sağlayacağı konuşuldu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Böylesi güzel bir kentte, böylesi önemli bir zirve için sizleri ağırlamaktan mutluluk ve heyecan duyduğumu öncelikle belirtmek istiyorum. Bugün dünyada bir ilkini gerçekleştireceğimiz 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi ile turizme ve turizmin geleceğine önemli katkılar sağlayacak, siz değerli misafirlerimizin engin tecrübeleri ile programımızı kıymetlendireceğiz” dedi.

Başkan Kocamaz, zirvenin ülkeler arası diyaloğun gelişmesi, birlik ve beraberliğin pekişmesi adına önemli bir misyonu da gerçekleştirdiğini belirterek, “Bugün burada dünyanın dört bir yanından gelen kardeş şehirlerle ve turizm sektörünün önemli temsilcileriyle, kardeş şehir olmanın avantajlarını, bunu turizme ve ilişkilerimizin geliştirilmesine nasıl yansıtabileceğimiz konusunda önemli bilgiler paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Belediyelerin rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra kente sosyal, kültürel ve ekonomik katkılar sağlayan, bir kenti her yönüyle sürdürülebilir kılan önemli hizmet birimleri olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz, “Belediyeler, temel görevlerinin yanı sıra evrensel bir misyona da sahiptir. Bu evrensel rolün en güzel örneği kardeş şehirler oluşumudur, uluslararası platformda diğer bir deyişle belediye ortaklıklarıdır. Bu ortaklıklar aslında iki farklı belediye ve kent arasındaki dayanışmanın,kültür ve tecrübe paylaşımının, birlik ve beraberliğin ortaklığıdır, kente yeni bakış açısı kazandırır” diye konuştu.

Başkan Kocamaz, sözlerine “Bizler tabi ki bugün kardeş kentlerin kültür paylaşımından, turizmdeki rolünden ve ekonomiye olan katkısından bahsedeceğiz. Siz değerli katılımcılarımızın tecrübeleri ve bilgilerinden yararlanarak,  karşılıklı önemli roller üstlenecek, turizmde yeni ufuklar ve hedefler için bugünkü zirvenin ışığında çalışmalarımızı yapacağız. Kardeş kentlerin aralarındaki ortaklıkların sürdürülebilir olması ve karşılıklı olarak üst düzey faydalar sağlamaları gereklidir.  Kardeş şehirlerin sürülebilir başarısı biraz da ortak özelliklere sahip kentler arasındaki eşleşmeler ile mümkündür” şeklinde devam etti.

Başkan Kocamaz son olarak, “Bugün inşallah dünyada ilkini gerçekleştireceğimiz 1. Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi sizlerle olan birlikteliğimizi pekiştirecek, burada örneklerini göreceğimiz farklı belediyelerin uygulamaları, projeleri ve yöntemleri bize ışık tutacaktır” dedi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak konuşmasında, “Mersin olarak  böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan, sizleri dünya cenneti Mersin’imizde misafir etmekten büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Kentleri ve toplumları birbirine daha da kaynaştırarak, dünya barışının tesisine katkı sağlayacağına inandığımız böylesine önemli bir zirvede çok kıymetli konuklarımızın Mersin’de buluşmasından büyük bir memnuniyet duymaktayız. İnanıyoruz ki bu zirve, giderek güçlenerek önümüzdeki yıllarda büyüyecek ve hem katılımcılar için büyük fırsatlar yaratacak hem de çok daha fazla kardeş şehrin, kardeşlik dostluk içinde buluşmalarını sağlayarak aynı zamanda dünya barışına da önemli katkılar yapacaktır” dedi.

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, “Kardeş kent olmak her ne kadar kültürel bir yakınlaşma gibi görünse de aslında turizm başta olmak üzere her alanda ekonomik ilişkileri tetikleyen bir aktivitedir. Ben bu kardeş kentler zirvesinin bizlerin daha çok bir araya gelmesine vesile olacağına ve böylece halklarımızın birbirini daha çok tanımasına yol açacağına inanıyorum. İnanıyorum ki bu zirve kentlerimizin hem kültürel hem de ekonomik ilişkilerinde yepyeni ufuklar açacaktır. Bu anlamda bu yeni ufuklara; yani, kentlerimizin barışına, huzuruna, kardeşliğine ve zenginliğine yol açacağına gönülden inandığımız bu buluşmanın hepimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

WOWEREİT, “LONDRA’DA BİR GÜN YERİNE MERSİN’DE BİR HAFTA GEÇİRMEYİ TERCİH EDERİM”

 

Turizmi desteklemek için yapılan çalışmaların hayatlarının büyük kısmını oluşturduğunu belirten Federal Almanya Eski Berlin Eyaleti Başbakanı KlausWowereit, Bizleri Mersin’de bir araya getirerek zor bir işi başardınız, sizlere çok teşekkür ederiz. 100’den fazla belediye başkanı, kardeş şehirlerin işbirliğini desteklemek için Mersin’e geldiyse bu başlı başına büyük bir başarı sayılabilir ve geleceğimizi bunun üzerine inşa edebiliriz” dedi.

 

Wowereit, konuşmasına Kardeş şehirlerin amacı birbirini daha yakından tanıyabilmektir. Bu anlamda Mersin’de olmak benim için önemli bir olay.  Şehirler kültürel, tarihi bakımdan ve siyasi sistem olarak çok farklıdır. Herhangi bir ülkeden geliyor olabiliriz ama vatandaşlarımızın yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve daha iyi bir geleceğe sahip olması için çalışıyoruz. Her toplum, her şehir belediye için önemli bir unsurdur. Bir şehrin belediye başkanı olmak da zorlu bir iştir ama memnun edicidir” şeklinde konuştu.

 

Kardeş şehirler ile ilgili yapılan bu tarz toplantıların önemli olduğunu vurgulayan Wowereit, “Belediyelerimizle işbirliğinin sürdürülmesi ve sivil toplum kuruluşlarının da bu ortaklıklara katılması şart. Yapılan kültürel ve tarihi etkinlikler ile de kentlerde yaşayan insanların aralarındaki bağlar daha da güçlenecektir” dedi.

 





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA