HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
CHP Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı “Dinde zorlama olmaz”


3 Aralık 2015 Perşembe 08:45

CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, ortaöğretim kurumlarında seçmeli ders uygulaması kapsamında ilgi alanları ve yeteneklerine göre müzik, resim, beden eğitimi derslerini seçen öğrencilerin, seçtikleri alanda “sınıf açmak için yeterli sayıda öğrenci başvurusu yoktur” veya “seçilen dersin öğretmeni yoktur” gerekçesiyle sınıfların açılmamakta olduğunu ve öğrencilerin zorunlu olarak Kur’an-ı Kerim dersini almak durumunda bırakıldığını söyledi. Aytuğ Atıcı, “bu durum insan hakları ve inanç özgürlüğüne aykırı olduğu gibi İslam inancındaki dinde zorlama olmaz ilkesine de aykırıdır” dedi.

 

CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması için TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Türkiye’de ortaöğretim kurumlarında kaç öğrenci-velinin seçmeli ders talebi karşılanmadığını ve bu derslerin hangileri olduğunu sorarak, “kaç öğrenci istemediği derslere zorlanmıştır?” Dedi. Atıcı, soru önergesinde “yeter öğrenci yoktur” gerekçesi ve derse devam zorunluluğu baskısıyla “Kur’an-ı Kerim” dersinin okutulması, Anayasanın 2. Maddesinde belirtilen Cumhuriyet’in nitelikleri ve 14. Maddesi ile güvenceye alınan “temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması, lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz” maddelerine aykırı değil midir? Diyerek sorularını sıraladı.

 Birçok öğretmenin atama beklediğini belirten Aytuğ Atıcı, “seçmeli dersler için öğretmen atanması planlanmakta mıdır?” diye sordu.

Atıcının Başbakan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği soru önergesi şöyle ;

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

          Aşağıdaki sorularımın Başbakan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96’ıncı maddeleri gereği talep ederim.

 

 

Aytuğ Atıcı

Mersin Milletvekili

 

Ortaöğretim kurumlarında seçmeli ders uygulaması çerçevesinde ilgi alanları ve yeteneklerine göre müzik, resim,  beden eğitimi (spor) derslerini seçen öğrencilere seçtikleri alanda “sınıf açmak için yeterli sayıda öğrenci başvurusu yoktur” veya “seçilen dersin öğretmeni yoktur” gerekçesiyle sınıf açılmamakta ve öğrenciler zorunlu olarak Kur’an-ı Kerim dersini almak durumunda bırakılmaktadır. Bu durum insan hakları ve inanç özgürlüğüne aykırı olduğu gibi İslam inancındaki “dinde zorlama olmaz” ilkesine de aykırıdır.

Bu durumlarda “seçmeli ders” ifadesi anlamını yitirdiğine göre:

  1. Mersin İli ortaöğretim kurumlarında kaç öğrenci-velinin seçmeli ders talebi karşılanmamıştır? Bu dersler hangileridir, kaç öğrenci istemediği derslere zorlanmıştır?
  2. Türkiye’de ortaöğretim kurumlarında kaç öğrenci-velinin seçmeli ders talebi karşılanmamıştır? Bu dersler hangileridir, kaç öğrenci istemediği derslere zorlanmıştır? İllere göre dağılımı nasıldır?
  3. Türkiye’de ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin talep ettiği hangi seçmeli dersler için “yeter sayı yoktur” cevabı verilmiştir? Hangi seçmeli ders için yeterli öğretmen yoktur? Tüm seçmeli ders taleplerinin karşılanması için kaç öğretmene ihtiyaç vardır?
  4. Mersin İli ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin talep ettiği hangi seçmeli dersler için “yeter sayı yoktur” cevabı verilmiştir? Hangi seçmeli ders için yeterli öğretmen yoktur?
  5. “Yeter öğrenci yoktur” gerekçesi ve derse devam zorunluluğu baskısıyla “Kur’an ı Kerim” dersinin okutulması, Anayasamızın 2. Maddesinde belirtilen Cumhuriyet’in nitelikleri ve 14. Maddesi ile güvenceye alınan “temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması, lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz”maddelerine aykırı değil midir?
  6. Birçok öğretmen atama beklediğine göre, seçmeli dersler için öğretmen atanması planlanmakta mıdır?




 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA