HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Özgür Özel Belçika saldırganının Türkiye’den sınır dışı edilmesine ilişkin belgeyi istedi


28 Mart 2016 Pazartesi 08:49

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; 14 Temmuz 2015 ve Ağustos 2015 tarihlerinde, iki defa Türkiye’den sınır dışı edilen ve 22 Mart 2016 tarihinde Belçika saldırısını gerçekleştiren İbrahim el Bakraoui’nin Türkiye’den sınır dışı edilmesine ilişkin belgeleri bilgi edinme yoluyla istedi ve Başbakan Davutoğlu’na konuyla ilgili bir de soru önergesi yöneltti.

 

Özel’in Başbakan Davutoğlu’na yönelttiği soru önergesi şöyle;

 

“Belçika’nın başkenti olmasının dışında, NATO’nun ana merkezine ve Avrupa Birliği’nin temel kurumlarına ev sahipliği yapan Brüksel’de, 22 Mart 2016’da, IŞİD terör örgütüne mensup İbrahim ve Halid el Bakraoui kardeşlerin içinde olduğu bir grup tarafından Zaventem Havaalanı’nda ve Molenbeekmetro istasyonunda düzenlenen saldırılarda 31 kişi hayatını kaybetmiş yaklaşık 300 kişi de yaralanmıştır. 

Havaalanındaki saldırıda yer alan canlı bomba İbrahim el Bakraoui’nin 14 Temmuz 2015 ve Ağustos 2015 tarihlerinde, iki defa Türkiye’den sınır dışı edildiğine ilişkin haberler ulusal ve uluslararası basın organlarında yer almıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Mart 2016 tarihinde Romanya Cumhurbaşkanı Klausİohannis ile düzenlediği ortak basın toplantısında şu ifadeleri kullanmıştır:

"Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015'te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te notayla Belçika Büyükelçiliğine iletmişiz. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir. Hatta burada Hollanda da söz konusudur. Kendi isteği üzerine, Hollanda'ya da iade etmişiz. Nota ile oraya da bildirilmiştir. Ülkemizin hassasiyeti bakımından da bunu özellikle ifade ediyorum."

Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını kısmen doğrulayan Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Aardvan der Steur, 14 Temmuz 2014’te Hollanda’nın Ankara Büyükelçiği’nin elektronik posta adresine saat 10:14’te İbrahim el Bakraoui’nin Hollanda’ya sınır dışı edilmesine ilişkin “Çok acil” başlıklı bir e-mail geldiği bilgisini verdikten sonra mektupta sınır dışı nedeninin belirtilmediğini; Hollanda polisi, yabancılar şubesi ve kraliyet özel birliklerinin bu mektuptan haberdar edilmediğini söylemiş ve Türkiye’nin normal sınır dışı etme prosedürlerini uygulamadığını belirtmiştir.  

Bu bağlamda;

 

  1. İbrahim el Bakraoui’nin Hollanda’ya sınır dışı edilmesi konusunda Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Aardvan der Steur’un “mektupta sınır dışı nedeninin belirtilmediği” yönündeki beyanları hakkında ne düşünülmektedir?
  2. Söz konusu şahsın “yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarı” Hollanda ve Belçika makamlarına ne şekilde ve hangi tarihte bildirilmiştir?
  3. Söz konusu şahsın “yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarı” hangi resmi kanallar aracılığıyla yapılmıştır?
  4. Bu uyarı yazılı olarak yapıldıysa, belgesi var mıdır?
  5. Söz konusu belgede  şahıs hakkında hangi ifadeler kullanılmıştır?”

 

Özgür Özel bilgi edinme başvurusunda da; “bu bağlamda bilgi edinme hakkındaki mevzuatın amir hükümleri gereği söz konusu şahsın sınır dışı edilmesine ilişkin belgelerin bir örneğinin tarafıma ivedilikle verilmesi hususunda gereğini rica ederim.” dedi





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA