HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
“Suudi Krala Devlet nişanı neden iki kere verildi?”


17 Nisan 2016 Pazar 09:42

CHP’li Sağlar, Devlet Nişanı’ndan ‘TC’ ibaresi ve ‘Atatürk’ brövesinin çıkarılmasını gerekçesini sordu:

 

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Ankara’da gerçekleşen 3 büyük terör saldırısında yaşamanı yitiren yüzlerce vatandaş için yas ilan etmezken, Suudi Kral Abdullah bin Abdulaziz için 1 günlük milli yas ilan AKP Hükümeti’nin Türkiye’nin en yüksek nişanı olan “Devlet Nişanı”nı Suudi Krala 2. defa vermesinin nedenini sordu. Sağlar, Devlet Nişanı’ndan ‘TC’  ibaresi ve ‘Atatürk’ brövesinin çıkarılmasının gerekçesinin de açıklanmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Milleti Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde; “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı”nın, Bakanlar Kurulu’nun onayı ve Cumhurbaşkanı’nın tevcihi ile verilen Türkiye’nin en yüksek devlet nişanı olarak bilindiğini hatırlattı.

DEVLET NİŞANINDAN ‘TC’  İBARESİ VE ‘ATATÜRK’ BRÖVESİ ÇIKARTILDI

“Devlet Nişanı”nın, Türkiye ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesi ve milletlerin birbirine yakınlaşmalarını sağlamak adına takdim edildiğine işaret eden Sağlar, Erdoğan’ın talimatı ile devlet nişanından ‘TC’  ibaresi ve ‘Atatürk’ brövesinin çıkartıldığını anımsatarak, şunları söyledi:

“Bu nişan ülkelerin devlet başkanlarına ve ya hükümet başkanlarına verilmektedir. 2007 yılında, dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud’a, yine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Devlet Nişanı verilmiştir. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Erdoğan gelir gelmez bu nişanla ilgili bir değişikliğe başvurmuştur. 5 Kasım 2013 tarihinde yapılan bir kanun değişikliği ile Cumhurbaşkanı tarafından verilen nişanlarda bulunan ‘TC’  ibaresi ve ‘Atatürk’ brövesi çıkartılmıştır!

Yabancı devlet başkanlarına verilen ve Türkiye’nin en yüksek nişanı olan Devlet Nişanı, AKP döneminde 2. defa Suudi Krala takdim edilmiştir. Bu kez Kral Selman Bin Abdulaziz’e verilerek ikili ilişkilerin ve dostluk bağının sembolü olarak adlandırılmıştır.”

NEDEN 2. DEFA SUUDİ KRALA TAKDİM EDİLDİ?

“Suudi Arabistan ile bilinmeyen ve anlaşılamayan bir dostluk ilişkisi sürüp gitmektedir” diyen Sağlar, Suriye politikası konusunda kafalarda soru işareti oluştuğunu belirterek, “Suudi Kral Abdulah bin Abdülaziz vefat ettiğinde her ne kadar kendi ülkesinde yas ilan edilemese de, Türkiye milli yas ilan etmiştir. Suriye politikasında ortak hareket etmemiz hususu da birçok soruyu beraberinde getirmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Sağlar, Başbakan tarafından şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Cumhurbaşkanı olarak seçilen Erdoğan gelir gelmez Devlet Nişanı’ndan ‘TC’ ve ‘Atatürk’ brövesini neden kaldırtmıştır?

Türkiye’nin en yüksek nişanı olan Devlet Nişanı neden 2. defa Suudi Krala takdim edilmiştir?

Suudi Arabistan’la ilişkilerimizi neden bu kadar üst seviyeye çıkarmak için uğraşıyoruz? Kamuoyunun bilmediği anlaşmalar var mıdır?

Türkiye’nin jeopolitik konumu göz önüne alındığında başka ülkelerle böylesine dostluk kurulamaz mıydı? Neden Suudi Arabistan?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Belçika Kralı’na da “Devlet Nişanı” vermiştir. Erdoğan’ın başkan ya da krallara karşı özel bir bakışı olabilir mi?

Son 6 ay içerisinde Ankara’da gerçekleşen 3 büyük terör saldırısında yaşamanı yitiren yüzlerce vatandaşımız için bir günlük bile milli yas ilan edilmedi. Suudi Kral Abdullah bin Abdulaziz için 1 günlük milli yas ilan etmemizin nedeni nedir?

Suudi Arabistan ile Suriye politikamız ortak güdümlü müdür?

Suriye’nin iç işlerine karışmamızda Suudi Arabistan ile olan yakınlığımızın bir etkisi var mıdır?”





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA