Mersin Özel Doğuş Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzman Doktor Turhan Alçelik, vatandaşlar ‘Göz Tansiyonu’na karşı uyararak, göz içi basıncının yükselmesiyle oluşan göz tansiyonu ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. .
Göz tansiyonunun sinsi bir hastalık olduğunu da söyleyen Alçelik, “Herhangi bir belirtisi olmadığı için çoğu kez önemsenmeyen glokom, ancak göz sinirlerinin zedelenmesi sonucu görme bozukluğu oluşunca anlaşılır” dedi.
Göz tansiyonu yani glokomun dünyada engellenebilir körlükler içerisinde bulunduğunu da ifade eden Alçelik, görme sinirlerinin zedelenmesine bağlı olarak görme eksikliği oluştuğunu söyledi.
2 TÜR GÖZ TANSİYONU VAR
Göz Tansiyonunun (Glokom) göz içerisindeki sıvının boşalması ile ilgili bir problem olduğunu belirten Dr. Alçelik, “Ağrılı ve ağrısız olmak suretiyle kabaca 2 çeşide ayırabiliriz. Ağrılı çeşidi, gözün kendi içyapısına bağlı şekilde oluşan bir durumdur. Ağrı ile kendini göstermektedir. Tanıması basittir. Ağrısız çeşit ise, 40 yaş civarlarında kendini göstermeye başlıyor. Ağrısız çeşit çok sinsidir, belirti, son ana dek bulgu vermez, çünkü merkezi görmesi korunur, dolayısıyla kişi görme sinirindeki hasarı anlamayabilir. En son merkezi görmesi gider ve o vakit bunun farkına varılır. 40 yaş öncesinde 3 senede 1, 40 yaşın ardından 2 senede bir göz tansiyonunu kesinlikle göz doktoruna giderek ölçtürmek gerekir.” dedi.
NASIL TEDAVİ EDİLİR
Göz Tansiyonu yani Glokomun nasıl tedavi edileceği ile ilgili de bilgiler veren Mersin Özel Doğuş Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzman Doktor Turhan Alçelik, “Ağrılı göz tansiyonu ilk olarak göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi ediliyor. İhtiyaç durumunda cerrahi ve lazer tedavisi de uygulanabilir fakat bu tedavilerin amacı kalan görmenin de kaybolmaması olduğu için görme seviyesini artırmıyor” şeklinde konuştu.