HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Beslenme çantası, ‘yükte hafif besinde zengin’ olmalı


6 Eylül 2016 Salı 08:57

Okul çağının yetişkinlik hastalıklarının gelişimi açısından en riskli dönem olduğuna dikkat çeken Mersin Özel Doğuş Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gaye Özdal, çocukların beslenme çantasında taşınması kolay ve besleyici değeri yüksek besinler olmalı gerektiğini söyledi.

 

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gaye Özdal, okulların açılmasına kısa bir süre kala aileleri, beslenme çantalarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verdi.

Çocukların gelişimi için sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Dr. Özdal, sağlıklı beslenmenin yaşamın sürdürülmesi, büyüme ve gelişme, üretkenlik, sağlık ve iyi hal için anne karnında başlayan yaşamdan, bebeklik, çocukluk, yetişkin çağından yaşlılığa kadar tüm yaşam sürecinde önemli olduğunu anlattı.

 

OKUL ÇAĞI, YETİŞKİNLİK HASTALIKLARININ GELİŞİMİ AÇISINDAN EN RİSKLİ DÖNEM

 

Okul çağının, çocukların gelişimin hızlı olduğu, yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu, yetişkinlik hastalıklarının gelişimi açısından ise en riskli dönem olduğuna işaret eden Dr. Özdal,  şu bilgileri verdi:

“Okul çağında, yaygın olarak görülen beslenme sorunları D vitamini, kalsiyum ve iyot yetersizlikleri ile demir yetersizliği anemisi, şişmanlık, yeme davranışı bozuklukları ile diş çürükleridir. Bu dönemde en yaygın görülen olumsuz beslenme alışkanlıklarından biri öğün atlamadır. En sık atlanan öğün, günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltıdır. Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlanmamalı, besin çeşitliliği arttırılarak her öğünde farklı besin gruplarından tüketilmesi sağlanmalıdır. Özellikle meyve, sebze ve protein içeren besinler her gün tüketilmeli, besin değeri düşük ve enerjisi yüksek yiyecek ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Besin gruplarından süt ve ürünleri büyüyen çocuklar için kalsiyum ve proteinin önemli bir kaynağıdır.”

 

BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI

 

Çocukların beslenme çantasında sevecekleri yiyecekler kadar sağlıklı besinlerin olmasına dikkat edilmesi gerektiği uyarısı yapan Dr. Özdal, çocukların kahvaltı yapmadan evden çıkmamaları gerektiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Beslenme çantasında taşınması kolay ve besleyici değeri yüksek besinler olmalıdır. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler hem çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği hem de enerji vereceği için beslenme çantasında yer almalıdır. Sağlıklı kemik gelişimi için günlük 1 kibrit kutusu peynir, 2-3 su bardağı süt veya yoğurt tüketin.  Bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyveyi her öğünde tüketmeye çalışın.

Proteinden zengin et, tavuk, balık, kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir gibi besinlere günlük beslenmenizde yer verin. Zihinsel gelişimi olumlu etkileyen omega-3’lerden zengin balığı haftada 2-3 kez tüketin. Çantanıza; hazır meyve suyu yerine meyvenin kendisini koyun.

Gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi besleyici değeri yüksek içecekleri tercih edin. Kızartılmış besinlerden uzak durun.”





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA