HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Nurlu’dan" Fetöcülere verilen ödüller geri alınsın" teklifi


30 Kasım 2016 Çarşamba 12:27

AKP ile FETÖ’cülerin arasından su sızmadığı, can ciğer oldukları dönemde verdikleri TBMM Üstün Hizmet Ödüllerinin geri alınması için kanun teklifi veren CHP Manisa Milletvekili Mazlum NURLU; AKP’nin ödül verilmesindeki tamamen siyasi yaklaşımları, TBMM’nin onur ve haysiyetine büyük zarar vermiştir dedi.

 

Meclis Başkanına, ödüllerin geri alınıp alınmayacağını soran Mazlum NURLU’nun önergesine verilen cevapta, ilgili yönetmeliklerde hüküm bulunmadığı ve bu nedenle ödüllerin geri alınmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.

Devlete karşı suç işleyenlerden ödüllerin mutlaka geri alınması gerektiğini belirten Mazlum NURLU Meclis’te verdiği kanun teklifinin gerekçesinde;

Laikliğe ve demokrasiye karşı girişilen 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin sorumlusu FETÖ terör örgütü ile bağlantılı olan bir çok kişi ve kuruma TBMM Üstün Hizmet Ödülü verildiği ortaya çıkmıştır.

Sadece Fetö terör örgütü bağlantılı değil, asrın en büyük dolandırıcılık davasında mahkum olan Deniz Feneri Derneğine de ödül verilmiştir.

Ödül dağıtımına ilişkin yönetmeliklerde “Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümlerden dolayı hüküm giyenler, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile TBMM Onur Ödülüne aday olarak belirlenemezler” hükmü yer almaktadır.

Fakat sonradan bu suçları işleyenlerden ödüllerin ne şekilde geri alınacağı belirsizdir.

Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına verdiğim soru önergesine verilen yanıtta, yürürlükten kaldırılan yönetmeliklerde verilen ödülün geri alımıyla ilgili düzenleme ve hüküm bulunmadığından bu ödüllerin geri alınmasının mümkün olmadığı bildirilmiştir. 

Buna karşın, Cumhurbaşkanı tarafından verilen kültür ve sanat ödülleri geri alınabilmektedir. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliğinde “Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlardan dolayı hüküm giyenlerin ödülü, Değerlendirme Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanının onayı ile geri alınır” hükmü ödüllerin geri alınmasına olanak vermektedir.

Bu nedenle, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimine katılan, fetö terör örgütü ile bağlantılı olması nedeniyle kamudan ihraç edilenler, kapatılan dernek, vakıf ve yardım kuruluşları ile kişi ve kuruluşlara TBMM tarafından verilen ödüllerin geri alınması konusunda yasal düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Başka ülkelerde de olsa Deniz Feneri Derneği gibi dolandırıcılık faaliyetleri kanıtlanmış dernek, vakıf ve yardım kuruluşları ile şahıslara verilen ödüllerin de geri alması gerekmektedir.

Kanun teklifi ile TBMM tarafından FETÖ terör örgütü bağlantılı kişi ve kurumlara verilen Üstün Hizmet Ödülü, Onur Ödülü ve Milli Egemenlik Onur Ödüllerinin geri alınabilmesi sağlanacaktır ifadelerine yer verilmiştir.

TBMM Başkanlığının, Fetöcülere dağıttığı ödülleri geri almaya yanaşmadığını söyleyen Mazlum NURLU, CHP o zaman da, fetöcülere ödül verilmesine karşı çıkmıştı. Devir değişti ama sıcak ilişkiler hala devam ediyor, AKP yaptığı hataları düzeltmeye yanaşmıyor, dedi. 





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA