Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Meme ve Endokrin Cerrahisi Birimi Öğretim Üyesi, Tarihi ve Etik Bilim Doktoru Prof. Dr. Tamer Akça tarafından verilen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen eğitimde, meme kanseri sürecinde genetik yatkınlık, çevresel faktörler, alkol ve sigara, yaş, geçirilmiş meme kanseri ve meme kanseri gelişiminde etkili risk faktörleri gibi konular ele alındı.
Büyükşehir, kadınları meme kanseri konusunda bilinçlendirdi
Soru cevap şeklinde ilerleyen eğitim boyunca kadın personeller, kendi kendine meme muayenesi, meme kanserinin sebepleri ve meme kanseri gelişiminde etkili risk faktörlerini öğrendi. Kadın personeller meme kanseri ile ilgili merak ettikleri soruları Prof. Dr. Tamer Akça’ya yönelterek, meme kanseri süreci ile ilgili bilgi sahibi oldu.
Prof. Dr. Tamer Akça, meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yaparak, “Meme kanserinde en büyük risk faktörü kadın cinsiyetidir. Sebebi ise meme dokusunun fazlalığıdır. Ama hiçbir zaman unutmayın ki, meme kanseri % 1 ihtimalle erkeklerde de görülen bir hastalık türüdür. Erkeklerde görüldüğünde ise çok daha saldırgan ilerler çünkü erkek meme dokusu çok azdır ve dolayısıyla hızlı ilerleyerek, kas ve kemik dokusuna yayılma ihtimali yüksektir. Stresli hayat, öfkeyi kontrol edememe, depresyon gibi davranışsal faktörler, fazlasıyla yağlı gıdalarla beslenmek, alkol ve sigara meme kanserini tetiklediği düşünülüyor” dedi.
Kadın personellere ücretsiz meme röntgeni
Akdeniz Toplum Sağlığı Merkezi-KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi)’den Ebe Sultan Kabaağıl ile beraberinde Ebe Nilüfer Özgür ve Ebe Şüheda Demirtaş da eğitime katılanlar arasındaydı. Eğitim çerçevesinde Ebe Kabaağıl, Büyükşehir bünyesinde hizmet veren kadın personeller ile bilgilerini paylaştı. Eğitim sonrasında kadın personeller, Akdeniz Toplum Sağlığı Merkezi’ne giderek, ücretsiz mamografi (meme röntgeni) çektirdi.