Belediye konferans salonunda, “Erken Taný Hayat Kurtarýr” sloganýyla organize edilen seminere; Akdeniz Belediye Baþkaný Mustafa Gültak; Mersin Ýl Saðlýk Müdürü Sinan Bahçacý ile Akdeniz Ýlçe Saðlýk Müdürlüðü, Halk Saðlýðý Hizmetleri, Ak Parti Ýl Kadýn Kollarý, Ýlçe Kadýn kurullarý baþkanlarý, baþkan yardýmcýlarý, STK yöneticileri ile belediye personeli katýldý. KETEM’den Uzman Dr. Hanife Tezcan ile Uzman Klinik Psikolog Zehra Kanmaz; kanserin ne olduðu, meme kanseri, nedenleri, teþhis ve tedavi yöntemleri hakkýnda birer sunum yaptýðý seminerde, meme kanserini yenmiþ iki kadýn ve ile bir hasta yakýný da deneyimlerini dinleyicilerle paylaþtý. Seminerin ardýndan katýlýmcý kadýnlara, ücretsiz meme kanseri taramasý da yapýldý.
Baþkan Gültak; “Kanserle savaþý kazanan birçok kadýnla karþýlaþtým”
Akdeniz Belediye Baþkaný M. Mustafa Gültak, Dünya Saðlýk Örgütü’nün çaðrýsýyla Ekim ayýnýn, her yýl tüm dünyada “Meme Kanseri Farkýndalýk Ayý” olarak kabul edildiðini belirtti. Kendisinin de saðlýkçý, bir eczacý olduðunu hatýrlatan Baþkan Gültak, “Bu nedenle meslek hayatý içinde, bu hastalýða karþý büyük azimle mücadele edip savaþý kazanan birçok kadýnla karþýlaþtým. Sadece kanserde deðil, birçok hastalýkta en iyi ve en koruyucu yöntem erken teþhistir. Hastalýklar durumunda her insan kendi biyolojisi ve yapýsýna göre farklý reaksiyonlar verebilir. Ýnsan, en iyi kendini tanýr. Zamanýnda hekime gidilirse mutlaka faydalý olur. ‘Bana bir þey olmaz’ demek doðru deðil. Kanser; evet insaný ürkütüyor ama erken taný konulduðunda artýk birçok türünden kurtulma ihtimali çok yüksek. Hayatý ve kendimizi sevelim. Saðlýk alanýnda uzman personelin dýþýnda da hiç kimsenin lafýna bakmayalým” dedi.
Mersin Ýl Saðlýk Müdürü Dr. Sinan Bahçacý da seminerde yaptýðý konuþmada, saðlýðýn önemine dikkat çekti; bunun için de beden, ruh ve sosyal yapýnýn tamamýnýn saðlýklý olmasý gerektiðini vurguladý. Tarama ve erken teþhisin önemine deðinen Dr. Bahçacý, Mersin’de 2013-2019 yýllarý arasýnda 678 bin kiþinin tarandýðýný; bu taramalar sonucu 273 kanser vakasýný çok erken safhada tespit ettiklerini söyledi.