Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Orman Dairesi Müdürlüğünün talebi olan,12 bin Adet Calosoma sycophanta larvası, 500 adet Calosoma sycophanta ergini, 2 bin Adet Akdeniz Çam Kabuk Böceği Feremonu, 25 Adet Kuş Yuvası ve Orman yangınları ile ilgili Afiş ve El broşürlerini götürmek ve biyolojik mücadele amaçlı Calosoma sycophanta’ları araziye bırakılması amacı ile yavru vatana gitti.
Yapılan teknik çalışmaya Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Refik Ulusoy, O.Z.M. Şube Müdürü Yusuf Bayır katıldı
. Çalışmada K.K.T.C. Orman İdaresi Müdürlüğündeki Tüm Teknik elamanlara ve memurlara, Calosoma sycophanta üretilmesi ve doğaya bırakılması, Ormanlara zarar veren diğer zararlı böceklerin biyolojisi ve mücadele şekilleri ve Orman Yangınları konusunda hakkında bilgiler verildi. Daha sonra Calosoma sycophanta ormana bırakılması uygulamalı olarak gösterildi.
Konu hakkında açıklama yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Orman Dairesi Müdürü İrfan Tansel Demir; Ülkemiz ormanlarına zarar veren böceklerin başında çam kese böceği gelmektedir. Bu zararlı ile mücadelede biz biyolojik mücadeleye çok önem veriyoruz. Türkiye’den gelen Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Bey ve ekibi ile biyolojik mücadele kapsamında Calosoma sycophanta’ları doğaya bırakmaktayız. Bu tür uygulama ormanlarımızda ilk defa gerçekleştirmekteyiz, bu konuda tecrübeli olan T.C. Orman Genel Müdürlüğü uygulamacılarından destek ve katkı alıyoruz. Bu konuda bizlerden desteklerini esirgemeyen Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu beye ve Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ekibine çok teşekkür ederim. Her konuda olduğu gibi bu konuda da bizlerden desteklerini esirgemediler. Dedi.
Konu hakkında açıklama yapan Mersin Orman Bölge Müdürü M.Mustafa Gözükara; Ormanlarımıza zarar veren faktörlerden biriside Dumansız yangın da dediğimiz böcek zararlarıdır. Orman Yangınlarını meydana geldiğinde hemen fark edip müdahale ediyor ve ortadan kaldırıyoruz, ama Böcek zararları daha sinsi seyrediyor, Kızılçam ağaçlarına zarar veren böceklerden biride Çam Kese böceğidir. Ağaçlarımızın yapraklarını yiyerek büyüme enerjilerinin kayıp olmasına ve devamında da çok daha zararlı olan sekonder zararlı dediğimiz kabuk böceklerine davetiye çıkartmaktadırlar. Özellikler genç ormanlarda kurumalara neden olmaktadırlar. Bu nedenle Çam kese böceği ile zamanında etkin mücadele ormanlarımızın geleceği ve sağlığı çok önemlidir.
Çam kese böceği zararlısı ile birçok mücadele şeklimiz mevcuttur. Yumurta koçanı toplama, keseleri toplama gibi, Aynı zamanda laboratuar ortamında ürettiğimiz Calosoma sycophanta’lar yani gladyatör böceklerimizle de mücadele etmekte deyiz. Bu gladyatör böceklerimizin en önemli özelliği günde 10-12 Adet Çamkese böceği tırtırlarını yemeleridir.3-4 yıl yaşayan Calosoma sycophanta’lar yıllık ortalama 500 adet çam kese böceği yiyerek ortamdaki dengenin oluşmasına büyük katkı sağlamaktadırlar. Bu yıl Yavru Vatanımıza 12 bin 500 adet Calosoma sycophanta bırakıyoruz pilot olarak seçtiğimiz bu alanlarda önümüzdeki süreçte çam kese böceğinin zararlarının azaldığını göreceğiz. Bu mücadelenin en önemli özelliği biyolojik olması ve doğal yaşama zarar vermiyor olmasıdır. Böylece Ormanlarımızın daha sağlıklı olacağına inanıyoruz. Dedi.