Genel Kurulda yumruklaşmaya varan sert tartışmalar damgasını vuruken yeni yönetim kurulunda birleşmenin izine rastlanmaması şaşkınlıkla karşılandı.
Akdeniz Belediyesi nikah salonunda yapılan Genel Kurul divan teşekkülünden sonra saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasının ardından Başkan Ahmet Ünal’ın konuşması ile başladı.
Kongreye CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk’te konuk olarak katıldı ve birde konuşma yaptı.
Öztürk ; “Basının sorunlarını özellikle de yerel basının sorunlarını çok yakından bilen ve takip eden birisi olduğunu belirterek, basının sorunlarınınTürkiye’nin ana sorunlarından ayrı olmadığını söyledi.
Türkiye’nin ve basının temel sorununun demokrasi ve özgürlük sorunu olduğunu öne süren Öztürk, "Eğer bir ülkede basın, yazanlar ve çizenler özgür değilse bu ülkede demokrasi ve başka insanların özgür olması mümkün değildir" diye konuştu.
Konukların kongre salonundan ayrılmasından sonra, faaliyet ve hesap raporlarının okunup ibrasından sonra Ahmet Ünal’ın yaptığı teşekkür konuşması ve ardından eski Başkanlardan Vahap şehitoğlunun konuşması gerilimli bir kongre yaşanmasına neden oldu.
Vahap Şehitoğlu’nun, Ahmet Ünal’ın kendisi aleyhinde şahitlik yaptığını belirtip kınadığını belirtmesi, Ünal’ın MGC’nin ulu çarşıdaki yerinin 7 Bin liraya lokantacılar odasına neden satıldığını sorup mesleği kabzımallık olan Belediye meclis üyesinin MGC yönetiminde yer aldığını eleştirmesi üzerine ; Ahmet Ünal “yalan” diye bağırıp kürsüye doğru yürümesine karşın Vahap Şehitoğlu’ nun da “delikanlıysanız gelin” diye bağırması bazı delegelerinde yerlerinden kalkarak birbirlerinin üzerine yürümesine neden oldu ve genel kurula sonuna kadar da bu gerginlik hakim oldu, ikinci sert tartışma ise kongre delegesi sayısından kaynaklandı. Bu tartışma esnasında bazı üyelerin birbirlerinin üzerlerine yürürken Ahmet Ünal Listesindeki 12 delege sayısının dörde düşürülüp listelerin yenilenmesiyle son buldu.
Daha sonra tekrar söz alan Ahmet Ünal
Gazeteciler cemiyeti kendi içindeki sorunların adresidir" .Sorunları çözmenin yolunun örgütlü mücadele ile birlik ve beraberlikten geçtiğine işaret eden Ünal, şöyle devam etti:
"Örgütlü mücadele ’biz’ olmadığı müddetçe kazanma şansımız yok. Bir bütün olmadığımız ve yumruklarımızı birlikte sıkmadığımız müddetçe asla hem meslek örgütümüzün sorunlarını, hem de ülkemizle ilgili sorunların aşımında görev alamayız. MGC her zaman iyi ve kötü günlerinde üyesinin yanında olmuş, sağlık sorunu yaşayan iki üyemize MGC ekonomik katkı sağlatmıştır dedi ve bu kezde yine eski Başkanlardan Tankut Tufan’ın sert tepkisi ortalığı karıştırdı.
Bu tartışmaların yarattığı gerilim içinde gidilen seçimlerde 326 üyeden kongreye katılan 241 delegeden 161’nin oyunu alaran Ahmet Ünal yeniden başkanlığa seçilirken seçimlere iki gün kala Ahmet Ünal’a karşı liste çıkaran Genç gazetecilerin adayı Beycan Üçkardeş’in listesi ise 72 oy aldı.
Ahmet Ünal’ın yeni yönetime birleşen iki dernekten kimseyi almaması tepkilere neden olurken bu anlayışın bu birleşmeyi uzun ömürlü yapmayacağı konuşuldu.
Seçim sonunda bir teşekkür konuşması yapan Ahmet Ünal’ın Önce kendi içimizdeki sanal ve gereksiz kavgaları bırakmalıyız." Cemiyeti Onursal Başkanımız Vahap Şehitoğlu ile birlikte yöneteceğiz” demesi delegelerin şaşkınlık içinde birbirlerine bakmasına neden oldu.
Ahmet Ünal başkanlığındaki lyönetim kurulu Mehmet Miras, Nevzat Gilik, Mehmet Selvi, Mehmet Işık, Ali Osman Akça, Rüstem Kayatepe, Okan Çalışkan, ,Mehmet Esat Durak, Abdullah Biçer, Meltem Ahatoğlu’ndan oluştu.