HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Kanalizasyon hatları ttık yağlar yüzünden sık tıkanıyor


27 Mayıs 2012 Pazar 10:17

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü M.Kamil Ülgen, Mersin’de bazı restoran ve lokantaların bulunduğu yerlerde sık sık kanal tıkandığını açıkladı.

 

         Genel Müdür M.Kamil Ülgen, kanalizasyon hatlarının tıkanmasında atık yağların büyük etkisi olduğunu belirterek, vatandaşlardan yemeklerden arta kalan atık yağları lavabolara dökmemelerini istedi.

MESKİ’nin, kanalizasyon hatlarının taşmaması için söz konusu işletmelere gerekli önlemleri aldırmakta olduklarını belirterek kanalizasyon hatlarında da temizlik çalışmalarının sürekli yapıldığını vurgulayan Ülgen, “Kanal hatlarına bazı ev ve lokantalarda kullanılan atık yağlar dökülmektedir. Atık suyun toplandığı boruların ömrünü tüketen en önemli faktörlerden biri de atık yağlardır. Atık yağlar, kanalizasyona döküldüğü zaman boru iç yüzeyini kaplar, kanal borularının çeperlerine yapışarak taşlaşır ve çeperi daraltmaya başlar. Belirli bir süre sonra da boruları tıkar. Kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine neden olur’’ dedi. 

Mersin’in atık suyunu taşıyan kanalizasyon hatlarının atılan ve dökülen maddelerle tıkanması sonucunda vatandaşların taşan sularla sıkıntı yaşadığını belirten Genel Müdür Ülgen, tıkanan hatların özellikle yoğun yağışlarda taşarak çevreye zarar vermesinin yanı sıra büyük maddi kayıplara da yol açtığını kaydetti.

“MERSİN’İN ALT YAPISINA CİDDİ YATIRIMLAR YAPIYORUZ”

Ülgen “İdaremizin faaliyet alanında bulunan endüstriyel tesislerden kanalizasyon sistemine uygun nitelikte su deşarjının sağlanması amacıyla söz konusu tesisler İdaremiz yetkili personellerince denetlenmekte ve atık su numuneleri alınarak analizleri yapılmaktadır. Söz konusu işletmelerin gerekli görülenlerinden ön arıtma/arıtma tesisi projeleri istenmekte ve bu projeler Kurumumuz Proje Onay Komisyonu tarafından değerlendirilmektedir. İlgili Yönetmelik şartlarını sağlayan işletmelere Bağlantı Kalite Ruhsatı verilmektedir. İdaremize Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsatı almak üzere başvuran ya da MESKİ Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği gereğince kontrollü deşarj yapması gereken 2011 yılında toplam 340 adet işyerine 783 adet denetim yapılmış ve gereken önlemler aldırılmıştır. Yapılan denetimlerde 113 Adet Atıksu numunesi alınmıştır” dedi.

“YAĞ TUTUCU BULUNDURMALARINI RİCA EDİYORUZ”

Yağışların daha sık görülen aylarda kanal tıkanıklıklarının yaşanmaması için yağmur suyu hatlarının çöplük gibi kullanılmaması uyarısında da bulunan M.Kamil Ülgen, şunları dile getirdi: “Altyapı hatlarının ömrünün daha uzun olması için MESKİ Kurum olarak her türlü teknik çalışmayı yapıyor, Mersin’in alt yapısını baştanbaşa yeniliyoruz. Atıl duruma gelen tüm hatları günün teknolojik imkânlarını kullanarak yeni baştan döşüyoruz. Vatandaşlarımızın da hatlarımızı özenle koruyarak kullanmalarını ve bu hatlara zarar verecek her türlü işlemden kaçınmalarını bekliyoruz. Özellikle evsel ve endüstriyel nitelikli atık yağlar boruların ömrünü tüketirken, tuvalet kâğıtlarının da atık su kanallarına atılması boruların tıkanmasına neden oluyor. Lokantalar, hastaneler, okullar vb. yerlerden kanalizasyon sistemine yağ karışmaması için muhakkak bir yağ tutucu bulundurmalarını rica ediyoruz. Ayrı bir yerde toplanan yağlar böylece geri kazanım metotları ile ekonomiye yeniden kazandırılmış olur” dedi.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA