HABER ARŞİVİ    |    GÜNCEL    |    ÖZEL HABER    |    SİYASET    |    KÜLTÜR SANAT    |    EKONOMİ    |    FOTOHABER    |    SPOR
 
 
Mersin 5. Uluslararası Narenciye Festivali başladı


15 Kasım 2014 Cumartesi 18:17

Festival açılışına Mersin valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin narenciye festivali icra kurulu başkanı Abdullah Özdemir Mezitli, Yenişehir, Akdeniz ve Toroslar belediye başkanları ile bürokratlar katıldı. Festivale, yaklaşık 30 ülkeden gösteri grubu katıldı.

 

Adnan Menderes Bulvarı  Side Sütunları'nda gerçekleştirilen Mersin 5. Uluslararası Narenciye Festivali açılış törenine Mersin Valisi Özdemir Çakacak, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer ve Aytuğ Atıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Mersin Narenciye Festivali İcra Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, 2010 yılında Mersin, Mersinliler ve narenciye için yola çıktıklarını belirterek, "Akdeniz kültürünü ortak paydamız yaptık. Mersinlilik bilincinin oluşmasına katkı sağladık. 700 sanatçıyı kentimize getirerek kentimizi ve ülkemizi tanıtıyoruz" dedi.

Festival kapsamında 5 belediye ile imece usulü çalıştıklarını kaydeden Özdemir, "Birlik ve beraberlik içerisinde çalışabileceğimizi gösteriyoruz. Kasım ayında açık hava fuarı yapılabileceğini gösteriyor ve Mersinli firmaları halkımızla buluşmaya çağırıyoruz. 'Mersin'de bende varım' diyen ve  'Bu da varmış' dedirten herkese kendini sergileme şansı veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Meyve ile süsleme yapma konusunda Türkiye'nin ilk ve tek festivalinin Mersin Narenciye Festivali olduğunun altını çizen Özdemir, "Dünyada 10 bin saati aşan bir iş gücü ve 500 bin narenciye ürünü kullanarak süsleme yapan yalnızca 2 kent vardır. Yüz binlerce Mersinliye 2 gün süren eğlence ortamı sunuyoruz. Olgunlaşma Enstitüsü ile hazırladığımız narenciye temalı bir defile hazırlıyoruz. Ünlülerin gölgesine sığınmadan bir festival yapıldığını gösteriyoruz. Mersin'in birlik, beraberlik, kardeşlik, uzlaşma ve işbirliği kenti olduğunu somut olarak gösteriyoruz" dedi.

 

Narenciyenin Mersin için önemini anlatıyoruz

 

Festivali en büyük amacının kamuoyunun dikkatini Mersin'e çekmek olduğunu belirten Özdemir şunları söyledi:
"Narenciyenin Mersin için önemini anlatıyoruz. Ordu için fındık, Rize için çay ne demekse Mersin için de narenciye o demektir. en büyük temennimiz narenciye üreticilerimizin altın terlerini almalarıdır. Narenciye tüketiminin ve ihracatının artması ana hedefimiz olmalıdır. Narenciye ürünlerinin tanıtımı çok iyi yapılmalıdır. İnsan sağlığı için önemi anlatılmalıdır. Tüketimi artırmak için kamu spotları kullanılmalıdır. Narenciye kullanım alanları genişletilmelidir. Genç nesillerimize narenciye sevgisi aşılanmalıdır. Okullarımızda devlet tarafından narenciye ürünleri dağıtılmalıdır. İhracat destekleri artırılarak devam ettirilmelidir. Buradan bir kampanya başlatmak istiyorum narenciye dalında kalmasın çocuklarımıza vitamin olsun. Güzel bakarsanız güzel düşünürsünüz güzel düşünen hayatından lezzet aşılar. Hep birlikte 2 gün boyunca bu güzelliklerin keyfini çıkaralım. Katılımlarınız ve emeği geçen herkese teşekkür ederim."

 

 

 

Mersin'i bir marka şehir haline getirmek amacındayız

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Mersin Narenciye Festivali'ni bu yıl 5. kez gerçekleştirmenin gururunu  yaşadıklarını söyledi. Festivale katılımın yoğun olduğunu kaydeden Kocamaz, "Tüm paydaşlar gece gündüz demeden çalıştı, emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz" dedi.

Katılımcı olmanın yanında ev sahibi olarak Mersinliler ve şehir dışından gelen misafirler sayesinde festivalin daha da pekişeceğini ve anlam kazanacağını kaydeden Kocamaz, "Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak organizasyonlara verdiğimiz destekle Mersin'in adına yakışır bir organizasyon olması için çaba gösteriyoruz. Mersin'i bir marka şehir haline getirmek amacındayız. Bu yolda amacımız Mersin'i yalnızca ulusal alanda değil  uluslararası arenada da en iyi şekilde temsil etmektir. Bu kent; halkın düşünceleri, işadamlarının öngörüsü, esnafın sağ duyusu, üretici ve köylülerin destekleri ile markalaşacaktır. Bu markalaşmada Narenciye Festivali oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu festival üreticinin sorunlarının gündeme gelmesi ve çözüme kavuşması için de kullanılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kocamaz konuşmasının sonunda, festivale katılım sağlayanlara ve destek verenlere teşekkür etti.

 

Mersin, ülkemizde tarım konusunda marka bir şehirdir

 

Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise Mersin'in tarım alanında Türkiye'nin en önemli kentlerinden biri olduğunun altını çizdi.

Çakacak, "Ülkemizin tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 5.5'i Mersin'den üretilmektedir. Üretim miktarı ve parasal değerine bakıldığında Mersin, ülkemizde tarım konusunda marka bir şehirdir.

Tarımda marka bir şehir olduğu gibi, ürün çeşitliliği içerisinde narenciye üretiminde de ülkemizin markasıdır, bir numarasıdır" diye konuştu.

Narenciye Festivali'nin, Mersin'in tüm dinamiklerini, tüm kesimlerini bir araya toplaması nedeniyle önemli bir görevi yerine getirdiğini belirten Çakacak, "30'a yakın katılımcı sayesinde uluslararası bir ortam yaratması dolayısıyla Narenciye Festivali, hem Mersin'in hem ülkenin önemli bir değeri olduğunu göstermektedir. Temennimiz festivalimizin gelecek yıllarda çok daha büyük boyutlarda kutlanması, Mersin'in tüm potansiyelleri ile Türkiye ve uluslararası arenada gündeme taşınmasıdır.

Mersin 5. Uluslararası Narenciye Festivali'nin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerimi sunarım" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Side Sütunları'nda narenciye figürlü araçların, yurtdışından gelen dans gruplarının geçişi ile başlayan festival korteji, Adnan Menderes Bulvarı boyunca devam etti.

Mersin 5. Uluslararası Narenciye Festivali'nin ilk günü alanların gezilmesi ve gösteri gruplarının sahne performansları, narenciye temalı defile ile devam edecek.





 
  HABER ARA
 
 
  
  FLAŞ HABER
  EN ÇOK OKUNAN
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
  SOSYAL MEDYA

 




 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GÜNCEL HABERLER SİYASET HABERLERİ SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 

fotohaber.net | İnternet Gazetesi | Resmi Web Sitesi | Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
fotohaber.net © Copyright 2005-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA