Geçtiğimiz günlerde kaçak şahin avcılığı ihbarı üzerine harekete geçen Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı, Fahri Av Müfettişi Tufan Dokucu ve Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Suriye uyruklu 2 kişiyiSağlıklı Mahallesi kırsalında kurdukları tuzaklarla suçüstü yakalamıştı.
Alınan ihbar üzerine olay yerine gittiklerinde insanlık dışı bir durumla karşılaştıklarını aktaran Tarsus Avcılar Kulübü Başkanı, Fahri Av Müfettişi Tufan Dokucu, yaşanan manzarayı şu sözlerle anlattı:
“Tarafımıza yapılan bir ihbarı değerlendirmek üzereTarsus’un Sağlıklı Mahallesi’ne gittik. Burada Suriye uyruklu iki kişinin şahin yakalamak için bu kuşlardan faydalandığını tespit ettik. Bunlar bizim bölgelerimizde daha önce de şahin avcılığı yapıyorlardı. Saka kuşu da yakalıyorlardı. Kuşların gözü bağlı, bağlanmış şekilde gördük daha sonra jandarmayı çağırdık, kimlik tespitleri yapıldıktan sonra kendilerine idari işlem yapılarak, işlem neticesinde kuşların tedavisi yapılması maksadıyla buraya getirdik. Buradaki veteriner arkadaşlarla da hiç görmediğimiz bir durumla karşılaştık. Güvercinin gözündeki bantlar düşmesin diye japon tutkalıyla yapıştırılmış olduğunu, iki tane veteriner arkadaşımız bunda çok yoğun çalışarak kuşa zarar vermeden temizleyip, çıkardılar. Diğer kuşumuzun da gözlerine dikiş atılmış olduğunu gördük. Bunun da maksadının; kuşun kaçmasını engellemek maksadıyla yapıldığını gördük.”
Dikişler alındı, tutkal temizlendi
Büyükşehir Belediyesi Tarsus Hayvan Bahçesi Veterineri Fırat Kabayel ise kuşlara yapılan işkencenin vicdansızca olduğunu belirterek, kaçak avcıların elinden alınarak kendilerine getirilenkerkenek kuşunun gözlerinin dikilmiş olduğunu, güvercinin ise gözüne bant kapatılarak ölüme terk edildiğini aktardı. Veteriner Kabayel, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nden gelen hayvanlarımızın hemen muayenesine başladık. Muayene neticesinde hayvanlarımızın önce göz kapaklarındaki bantları açtık ve bantların altında kerkenez kuşumuzda dikişler gördük. Göz kapakları yerlerine dikilmişti, yerden uçarak kaçmasını engellemek için yapılmış bir uygulama olduğunu düşündük. Güvercinin de göz kapakları Japon yapıştırıcısıyla yapıştırılmıştı. Atmacamızın dikişlerini aldık, güvercinimizin tutkallarını güzelce temizledik ve uzun zamandır aç olduklarını tespit ettik. Güzelce beslenmelerini sağladıktan sonra tedavilerine devam ettik ve bugün doğaya bırakılmaya hazır hale getirdik”.